2024. április 18. - Andrea, Ilma

Vasárnaptól nyári az időszámítás

Vasárnap hajnalban kezdődik a nyári időszámítás, az órákat hajnali kettőkor három órára igazítják előre. Az október 26-áig tartó nyári időszámítás miatt a MÁV menetrendjét nem kell módosítani.
2008. március 27. csütörtök 14:42 - Hírextra
Két pár nemzetközi vonatot érint az időszámítás-változás: a Dacia és a Beograd expressz mindkét járata várhatóan egyórás késéssel közlekedik majd - közölte az MTI-vel Kavalecz Imre, a MÁV sajtófőnöke. A kettő és három óra közötti személyvonatokat a vonatindító állomásokról csak az óraigazítás megtörténte után, vagyis hajnali három órakor indítják el.

A közlemény szerint ez idő tájt csupán négy belföldi személyvonat közlekedik, így a Füzesabonyból Budapestre, a Somoskőújfaluról Hatvanba, a Dombrádról Herminatanyára, illetve a Lajosmizséről Budapestre induló hajnali vonatok a nyári időszámítás bevezetése után, hajnali három órakor indulnak el.

A nyári időszámítást 1976-ban, három évvel az egész világot megrázó első olajárrobbanás után vezették be Franciaországban. A hatóságok a lépést azzal indokolták, hogy így 300 ezer tonna kőolajnak megfelelő energia megtakarítását lehet elérni.

Az évek során több mint száz országban vették át a nyári-téli időszámítás rendszerét, többek között az egykori EGK tagállamai 1986-ban. 2000-ben az akkor már EU-országok úgy döntöttek, hogy meghatározatlan ideig folytatják az órák évente két alkalommal történő átállítását.

Egy néhány évvel ezelőtt végzett magyarországi felmérés szerint a kétféle időszámítás segítségével egy nagyobb város egész évi villamos energiájának megfelelő, csaknem 200 gigawatt áramot lehet országos szinten megtakarítani.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását