2024. április 29. - Péter

Új határozatot készítenek

Új fegyelmi határozatot készít - most már jogász közreműködésével - annak a kaposvári szakiskolának a vezetése, ahol pedagógusokat és tanulókat ért atrocitás egy ott tanuló 17 éves diáklány részéről.
2008. március 27. csütörtök 21:44 - Hírextra

A csütörtökön délután megtartott nevelői értekezleten részt vett a fenntartó önkormányzat oktatási igazgatója, aki a korábban elkészült fegyelmi határozat pótlását kérte - közölte az MTI-vel a szakiskola igazgatója.

Tóth Imre elmondta: mivel a diáklánnyal szemben meghozott korábbi fegyelmi határozatukat a bíróság alaki hiba miatt utasította el, ezért most egy jogász segítségét kérték, hogy az ügyben meghozott újabb fegyelmi határozatuk mindenben megfeleljen a törvényi előírásoknak.
Az igazgató szerint már az is nagy előrelépés lenne, ha az iskolának lehetősége lenne nevelési tanácsadóhoz küldeni a problémás diákokat. Jelenleg erre csak a szülő hozzájárulásával van mód - tette hozzá.

Kéki Zoltán, Kaposvár címzetes főjegyzője a távirati irodának elmondta: a fegyelmi eljárásában jelenleg végrehajtható döntés nincs, az iskola igazgatójának új határozatot kell hozni az ügyben.
Az iskola vezetése egy ügyvéddel és az oktatási igazgatóság illetékesével konzultált a továbbiakról - közölte Kéki Zoltán, aki az MTI kérdésére azt mondta: "évente egy, maximum kettő olyan fegyelmi ügy van, amely elkerül hozzánk, ahol fellebbezés kapcsán döntenünk kell, tehát ritka és kivételes eljárásról van szó."

A kaposvári Széchenyi István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskolában történtekről csütörtökön számolt be a Somogyi Hírlap, mintegy igazolva, nem egyedi eset a napokban országos felháborodást kiváltó, a tanárát lökdöső, rugdosó fővárosi diák tette.

A kaposvári szakiskolás diáklány egyik tanárát durván becsmérelte, lekurvázta, egy másik tanárát leköpte, a diáktársait pedig rendszeresen terrorizálja; a tanárok tehetetlenek, a szülők együttműködésére nem számíthatnak, s köti őket a 18 éves tankötelezettség is - számolt be az esetről a csütörtöki megyei napilap.

A lány osztályfőnöke az MTI-nek csütörtökön elmondta: a tanuló szinte minden tárgyból megbukott, s hogy a tavaly is évismétlésre kötelezett diákkal nem csak neki vannak problémái, a lány a diáktársait is terrorizálja. Egyszer meggyújtotta egyik társa haját, elvette osztálytársai telefonját. A többi tanár is hasonló problémákra panaszkodott - egyiküket pirosra festett tamponnal dobálta meg, másikukat leköpte - így a lány ügyében már tavaly fegyelmi tárgyalást tartott az iskola.

A határozatot a lány törvényes képviselője a bíróságon megtámadta, s számára kedvező döntés született. Ezzel kapcsolatban a Somogy Megyei Bíróság szóvivője tudatta: a bíróság 2007 áprilisában alaki hibára hivatkozva utasította el a kaposvári szakiskola a diáklány ügyében hozott korábbi fegyelmi határozatát. A kaposvári szakiskola igazgatója kedden az oktatási ombudsmantól kért segítséget. A konferenciabeszélgetés során Aáry-Tamás Lajos egyértelművé tette: az iskolából 18 év alatti gyereket csak nagyon súlyos fegyelmi vétség - tulajdonképpen csak súlyos fizikai erőszak elkövetése - után lehet eltávolítani.

Az oktatási tárca vezetője csütörtökön úgy nyilatkozott, kész a közoktatási törvény módosítására is, kiállt a pedagógusok mellett, s szakértői bizottságot hozott létre; a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a nagycsaládosok szerint vissza kell állítani a pedagógusok tekintélyét, s ezzel az iskolai fegyelmet.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását