2024. április 27. - Zita

Átlagosan 16 könyvet olvastak el

Átlagban 16 könyvet olvasott el tavalyi egy cseh állampolgár - derült ki annak az országos felmérésnek az eredményéből, amelyet a DEMA ügynökség készített a Cseh Köztársaság Nemzeti Könyvtára számára.
2008. március 27. csütörtök 20:31 - Hírextra

"A cseh lakosság 17 százaléka ugyan nem olvasott semmit, de 83 százalék legalább egy könyvet azért mégiscsak elolvasott a múlz évben" - fejtette ki csütörtöki prágai sajtótájékoztatóján Vlastimil Jezek, a nemzeti könyvtár igazgatója.

A felmérés szerint a csehek naponta átlagban 41 percet töltenek olvasással, családi könyvtárukban 274 könyvük van és tavaly átlagban 1303 koronát költöttek könyvvásárlásra.

Tavaly a nők 88 százaléka olvasott könyvet, míg a férfiaknál ez a mutató 77 százalék. A nyilvános közkönyvtárakat is nagyobb mértékben látogatják a nők (46 százalék), mint a férfiak (34 százalék). A közkönyvtárak látogatóinak 97 százaléka könyvet, 51 százaléka folyóiratot kölcsönzött ki, míg 36 százalék a helyszínen olvasott. A könyvtárak látogatóinak 79 százaléka elégedett volt a választékkal és a neki nyújtott szolgáltatásokkal.

A cseh nemzeti könyvtár tavaly a Memory of the World (A világ emlékezete) kategóriában felkerült az UNESCO által jegyzett könyvtárak listájára, ami Vlastimil Jezek szerint nagy elismerést jelent nemcsak a könyvtár, de egész Csehország számára is.

A kitüntetést a cseh nemzeti könyvtár két iratgyűjtemény példaszerű gondozásával érdemelte ki. Az első gyűjtemény a középkori reformáció 321 kéziratból álló csehországi dokumentumait foglalja magába, míg a második az 1918 és 1945 között a volt Csehszlovákiában élő orosz, ukrán és fehérorosz emigráció által kiadott újságok és folyóiratok gyűjteményének az összeállításáért és gondozásáért - mondta Vlastimil Jezek.

A cseh nemzeti könyvtár 2006-ban és 2007-ben összesen mintegy 60 millió koronát költött régi történelmi kéziratok beszerzésére.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását