2024. május 16. - Mózes, Botond

470 ezer látogatója volt a múzeumoknak

Az elmúlt évben 470 ezer látogatója volt a Heves megyei múzeumoknak, ennél többen csak a Veszprém megyei múzeumi szervezet kiállításaira voltak kíváncsiak - közölte Petercsák Tivadar, a Heves Megyei Dobó István Vármúzeum vezetője pénteken Egerben.
2008. április 25. péntek 13:24 - Hírextra

A múzeumi szervezet évértékelő sajtótájékoztatóján hozzátette: arra számítanak, hogy az idén Heves visszaszerzi az első helyet, mert a három éves rekonstrukciós munkálatokat követően újra megnyílt a gyöngyösi Mátra Múzeum, a megye második leglátogatottabb kiállítóhelye. Az elmúlt esztendő legnagyobb eredményének azt tartja, hogy 820 millió forint ráfordításával megújult a Mátra Múzeumnak otthont adó Orczy-kastély - tette hozzá.

Mint elmondta az elmúlt évben 39 időszakos tárlatot rendeztek, miközben a múzeumi szervezet munkatársai mintegy 100 tanulmányt publikáltak különböző szakmai kiadványokban.

Külön eredménynek tartja, hogy immár kínai fordításban is megjelent Gárdonyi Géza Egri csillagok című műve. Ennek kapcsán úgy vélekedett, hogy a regény a világ legnépesebb országában is felkeltheti az érdeklődést a Dobó István Vármúzeum iránt.

Petercsák Tivadar a legjelentősebb idei eseményeként azt emelte ki, hogy május 15. és november 2. között 102 ókori görög és etruszk vázát állítanak ki Egerben.

Szilasi Ágota a művészettörténész hozzátette: a felbecsülhetetlen értékű műkincsek Franciaországból, a nantes-i Dobrée múzeumból érkeznek Egerbe. A tárlat kapcsán tudományos konferenciát is rendeznek az egri várban, a kiállításra látogató gyerekek számára pedig fazekas és vázafestő műhelyt rendeznek be. A legsikerültebb alkotásokat a nagyközönségnek is bemutatják.
A tárlatlátogatást, szakmai magyarázatokat tartalmazó, a kollekció valamennyi darabját bemutató színes katalógus segíti majd - mondta a művészettörténész.

Veres Gábor, az intézmény igazgatóhelyettese kiemelte, hogy az egykori egri dohánygyár helyén, a műemléképületek egy részének felhasználásával felépített Agria Park bevásárló és szórakoztató központban a dohánygyár száz éves történetét bemutató kiállítást rendez a vármúzeum. Ugyancsak megrendezik az immár hagyományos Végvári Vigasságot, ezúttal július 17. és 27. között.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását