2024. május 2. - Zsigmond

Köszönetet mondtak Dávid Ibolyának

Köszönetét fejezte ki a Mazsihisz csütörtökön Dávid Ibolyának, mert nyílt levélben ítélte el Bayer Zsoltnak a Magyar Hírlapban március 19-én megjelent írását, amely szerint vannak zsidók, "akiknek puszta létezése indokolja az antiszemitizmust.
2008. március 27. csütörtök 20:45 - Hírextra

Közös ízléssel kellene fellépni egy normális demokráciában a közízlést romboló megnyilatkozásokkal szemben - mondta az MDF elnöke csütörtökön az MTI-nek, azt követően, hogy nyílt levelében elítélte Bayer Zsoltnak a Magyar Hírlapban március 19-én megjelent írását, amelyben a lap főmunkatársa arról értekezett: vannak zsidók, "akiknek puszta létezése indokolja az antiszemitizmust".

"Minden jóérzésű ember számára stílusában és tartalmában vállalhatatlan a Magyar Hírlapban megjelent írás Bayer Zsolt tollából" - mondta Dávid Ibolya az MTI-nek.

A politikus a hírportálon közzétett levélében azt írta, "a Magyar Hírlap átlépett egy határt, amit senki, jobboldali, vallásos emberek pedig pláne nem léphetnek át." Úgy fogalmazott: "keresztény, konzervatív, magyar politikusként sütöm le a szememet és kérek bocsánatot, a kereszténységével nem élő, de a hittel és az eszmével visszaélő Bayer Zsolt helyett minden zsidó és nem zsidó honfitársamtól".

Nyílt levelében - melyet az MDF csütörtökön az MTI-nek is elküldött - a pártelnök úgy fogalmazott: keresztényként, konzervatívként és magyarként kér bocsánatot a magát a diktatúra évei alatt is nemzetinek és konzervatívnak, a jobboldali hagyományokon felnőtt kereszténynek nevező Ungváry Rudolftól, akinek "szimplán, de valószínűleg tudatosan félreértett mondataiból kiindulva írta le a Magyar Hírlap a leírhatatlant, a vállalhatatlant".

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) az egész magyarországi zsidóság nevében köszönetét fejezi ki Dávid Ibolyának.

A Mazsihisz az MTI-nek megküldött közleményében azt írja: az egész magyarországi zsidóság nevében köszönetünket fejezzük ki azért, hogy az MDF elnökeként "megkísérli az ordas eszmék terjedésének veszélyére felhívni a nyilvánosság figyelmét".

Az eset miatt kedden mintegy száz értelmiségi levélben fordult Széles Gáborhoz, arról érdeklődve, hogy felvállalja-e a lap munkatársi gárdája a kollegiális együttműködést Bayer Zsolttal, és elvárja-e ezt a tulajdonos tőlük.

Széles Gábortól azt is megkérdezik: "vállalható gazdasági és erkölcsi tettnek tekinti-e Ön, akinek nemcsak érdekeltsége van a Magyar Hírlapnál, hanem (...) tekintélyes közéleti személyiség is, hogy olyan lapot finanszíroz, amelyben (...) egy vezető publicista nyíltan antiszemitának vallja magát?"
Az írásban többek között az szerepel: "1967-ben a pesti zsidó újságírók még Izraelt gyalázták. Ugyanezek a pesti zsidó újságírók ma az arabokat gyalázzák. Meg a Fideszt. Meg bennünket. Mert jobban gyűlölnek bennünket, mint mi őket. Ők a mi indok-zsidóink - értsd: a puszta létezésük indokolja az antiszemitizmust…"

Széles Gábor szerint nem magyarázható a szélsőségesség, így se az antiszemitizmus, se a megbélyegzőnek szánt fasisztázás, de nem szabad boszorkányüldözést sem folytatni - ez abban a csütörtöki nyílt levelében olvasható, amellyel a Magyar Hírlap tulajdonosa részéről lezártnak nevezi a Bayer Zsolt-publicisztika által kirobbantott vitát.

Megfogalmazása szerint az írás keltette botrány "az ismert forgatókönyv szerint, mesterségesen +növekszik+", eközben pedig már senki sem beszél arról, mi volt az ok, amit a nagyvállalkozó Ungváry Rudolf egy, a Népszabadságban közölt cikkében, illetve a Friderikusz Sándorral folytatott televíziós beszélgetésében lát.

"Ungváry Rudolf ezekben a megnyilatkozásaiban nem kevesebbet állított, mint hogy a Fidesz eljövendő választási győzelme esetén Magyarországra visszatér a diktatúra, illetve azt, hogy Magyarországon több mint hárommillió nyilas házmester él, akiknek elődei még a Dunába lőtték a zsidókat. Ezekből a mondatokból - vagy a hasonlókból - soha sem kerekedik botrány ebben az országban. Sajnos. Ahogy nem kerekedett botrány Landeszmann rabbi emlékezetes kijelentéséből sem, és a "liberális" értelmiség egyetlen magyarellenes, magyarságot gyalázó megnyilvánulásából sem" - fogalmaz Széles Gábor.

Széles Gábor szerint "boszorkányüldözést és hajtóvadászatot nem lehet folytatni egyetlen szerző ellen sem".

Demszky Gábor főpolgármester szerdán közleményben jelentette be: lemondja hivatali Magyar Hírlap-előfizetését és közvetlenül nem nyilatkozik az újságnak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását