2024. május 3. - Tímea, Irma

Saját alkalmazottai perelik a Vértes Volánt

A Komárom-Esztergom megyei Vértes Volán Zrt. két gépkocsivezetője keresetet nyújtott be a munkaügyi bíróságon a vállalat ellen a szabálytalanul elszámolt fuvarok és pihenőidő, valamint a túlfogyasztás miatt levont munkabér miatt - mondta el a sofőrök képv
2008. március 27. csütörtök 12:24 - Hírextra
Dankó Zoltán közölte: eddig csaknem 100 munkavállaló írta alá az eljárás alapját jelentő tényvázlatot, akik kedvező elbírálás esetén szintén pert indítanának.

"A két gépkocsivezető évekre visszamenőleg minden munkabérrel kapcsolatos elszámolást megőrzött, ezért velük indítjuk az első pereket. A sofőrök fejenként közel egymilliós forintos kártérítést kérnek" - mondta el Dankó Zoltán.

A sajtó korábban hírül adta, hogy csalás bűntette miatt nyomozás kezdődött a vállalatnál, mert a Vértes Volán a gyanú szerint jogtalanul igényelte vissza az államtól a tanuló- és nyugdíjasbérletek után járó árkiegészítést.

Dankó Zoltán emlékeztetett rá, hogy egyik ügyfele a hatóságok előtt tett vallomásában feltárta, tíz év alatt több százszor kellett átírnia a menetleveleket, melyeken csak papíron eladott, 90 százalékos kedvezménnyel értékesített jegyeket tüntettek fel, hogy a támogatást a Volán az államtól elkérhesse. Az ügyvédnek legalább harminc buszvezető számolt be arról, hogy a vezetőség utasításra általános gyakorlat volt a menetlevelek hasonló átírása.

"A Vértes Volán Zrt. mindent megtesz annak érdekében, hogy munkavállalói jogos járandóságaikat megkapják, azonban arra nincs lehetősége, hogy nem bizonyított jogalapú, illetve vitatható mértékű munkavállalói követelést teljesítsen" - írta a társaság vezérigazgatója, Horváth István a sofőrök jogi képviselőjének.

A vezérigazgató elmondta, kész a személyes egyeztetésre, ám szerinte a Vértes Volán Zrt. és a munkavállalók közötti elszámolás minden elemében megfelel a jogszabályoknak és a kollektív szerződésnek.

A Vértes Volánnak 900 dolgozója van, közülük 540 gépkocsivezető. A társaság 2006-ban 7,5 milliárdos forgalom mellett 45 millió forintos nyereséget ért el, de ebből 44 millió forint ingatlan értékesítéséből származott. Februárban vettek át elismerést az önkormányzattól, mivel 2007-ben szerepeltek Tatabánya tíz legnagyobb adófizetője között.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását