2024. április 28. - Valéria

Magyarországon Közép-Európa közjegyzői

Magyarországon tartják idei első ülésüket a közép-európai országok közjegyzői, ahol megvitatják többek között az európai közokirattal összefüggő kérdéseket és az Európai Bizottság jogsértési eljárási kezdeményezését az állampolgársági kritériummal kapcsol
2008. március 27. csütörtök 14:23 - Hírextra
Mint írták, a Közép-Európai Közjegyzőségek Együttműködése, a Hexagonale elnöki tisztségét 2008-ban betöltő MOKK röjtökmuzsaji tárgyalásán terítékre kerül az Európai Bizottság kifogása, hogy 17 uniós tagállam - köztük Magyarország - állampolgársághoz köti a közjegyzői szakma gyakorlását.

A tagállamok álláspontja szerint a közjegyzők az állam igazságszolgáltatási rendszerének részeként hatósági feladatkört látnak el, ezért szükséges a megkötés fenntartása. Az Európai Bizottság Ausztria ellen - ahogy az EU régi tagállamai közül további hét ellen - már megindította a jogsértési eljárást.
Ausztria, Csehország, Horvátország, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia szakemberei a csütörtöktől szombatig tartó eseményen megvitatják az egyablakos cégalapítással és az európai ingatlanpiaci szabályozással kapcsolatos aktuális kérdéseket, valamint a szlovén elnökség tapasztalatait is - áll a közleményben.

A MOKK köztestület, mely a legfőbb önkormányzati szervként képviseli a közjegyzői kart és szervezeteit. A budapesti székhelyű kamara nem pusztán érdekvédelmi szervezet, hanem jogszabályokat is kezdeményez, és közreműködik azok előkészítésében. A közjegyzői kar irányításával és szervezésével kapcsolatban állami feladatokat lát el, működteti a közjegyzői levéltárat, illetve közhitelű és egyéb központi nyilvántartást vezet.

A Hexagonale 1998-ban alakult a hat állam korábban is létező kollegiális együttműködésének intézményesüléseként. A Hexagonale egyeztető fórumként funkcionál a tagállamok között; lehetővé teszi a közjegyzőséget érintő európai ügyek előzetes megtárgyalását és a közös álláspont kialakítását a CNUE (a közjegyzők európai képviseleti szervezete) ülései előtt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását