2024. április 19. - Emma

Időről időre

Időről időre címmel album jelenik meg Lugosi Lugo László és Bodor Ferenc fotósorozata alapján, amely 1985-ben készült az Iparművészeti Főiskola gólyabálján; a könyvet a Kieselbach Galéria adja közre - tájékoztatta Viszoki Ágnes, a galéria sajtóreferense a
2008. március 27. csütörtök 09:06 - Hírextra

A csaknem százhetven fényképen diákok és tanárok portréi láthatók fekete-fehér felvételeken, a képek az egyik kis főiskolai műteremhelyiségben készültek - tette hozzá a sajtóreferens.

Viszoki Ágnes kitért arra: a fotók alatt a modellek neve, életkora olvasható, ugyanis Bodor Ferenc a kezében kis magnetofont tartott, és fotózás előtt mindenkit megkért arra, mondja be a nevét, az életkorát, s azt, milyen szakra jár, mi a foglalkozása.

"Az ebben az albumban látható fényképek elkészítése közös ötletünk volt Bodor Ferenccel. Én akkor kezdő fényképész voltam, Bodor Ferenc pedig könyvtáros a főiskolán, és mindenkit ismert. Tanárokat és diákokat egyaránt. Éppen ezért a munkát úgy osztottuk fel, hogy én majd fényképezni fogok, Ferenc meg a modelleket hozza be a közönségből" - idézte fel az előszóban Lugosi Lugo László.

Hozzátette: "Lenyűgöző látni ma azt, milyenek voltunk, hogyan öltözködtünk, milyen volt a hajviseletünk. Mert ebben a sorozatban is egyszerűen csak azt szerettük volna megörökíteni, hogyan néznek ki azok az emberek, akik eljönnek 1985-ben a főiskola gólyabáljára".

Kieselbach Tamás, a galéria tulajdonosa azzal indokolta a kötet kiadását: "Úgy gondolom, hogy emléket kell állítanom annak a kornak, amelyben felnőttünk. Nem azért, mert jó volt, nem azért, mert rossz volt. Egyszerűen: a magaménak érzem".

Az album megjelenése alkalmából pénteken találkozót rendeznek Budapesten, a Kieselbach Galériában, ahol az 1994-ben elhunyt Bodor Ferenc könyvtárosra, építészeti és iparművészeti szakíróra emlékeznek, és a korra, amikor a fotók készültek.

Bodor Ferenc 1973-tól az Iparművészeti Főiskola könyvtárosa, 1986-tól haláláig pedig a Tölgyfa Galéria vezetője volt. A design dokumentálása mellett feladatának tekintette a népművészeti örökség ápolását. Az általa szerkesztett Nomád nemzedék (1981) című kiadvány keresztmetszetet ad az akkori értelmiségi fiatalok zenét, iparművészetet, építészetet átható népművészeti vonzalmáról. A városi folklór kritikus szemlélőjeként készítette képes-szöveges sorozatát és Pesti presszók című könyvét (1992).

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását