2024. május 22. - Júlia, Rita

Halhatatlanok sétánya

Halhatatlanok sétánya - így nevezik a Nagymező utca Budapesti Operettszínház előtti részét vasárnaptól. A Magyar Dráma Napján az átkeresztelt szakaszon felavatták a halhatatlanok társulata 8 új örökös tagjának fémbe öntött lábnyomát is.
2008. szeptember 21. vasárnap 16:07 - Hírextra
Az avató ceremóniára, a különleges alkalomra valamennyi örökös tagot, illetve az elhunytak családtagjait is meghívták és sokan tettek eleget az invitálásnak. Eljött Berek Kati és Kállai Ferenc, Molnár Piroska és Kern András, Ágai Karola és Miller Lajos, Avar István és Udvaros Dorottya, Kulka János és Kalmár Magda és mások.

Sugár Ágnes olvasta föl az idén 84 tagúra bővült listát, benne az új tagok, Venczel Vera, Csákányi Eszter, Harkányi Endre, Bálint András, Misura Zsuzsa, Berkes János, Volf Katalin és Román Sándor nevével.

Horváth Csaba főpolgármester-helyettes a klasszikus drámaíró, Szophoklész szavaival köszöntötte az örökös tagokat: "...sok van mi csodálatos, de az embernél nincs semmi csodálatosabb... A legcsodálatosabb emberek pedig az alkotó és előadóművészek."

Hozzátette: az utókornak szüksége van konkrét emlékekre, az örökös tagság, a Budapesti Operettszínház előtti lábnyomok segítik ezt a fajta emlékezést. A MASZK Országos Színészegyesület nevében Hegedűs D. Géza köszöntötte az egybegyűlteket, emlékeztetett arra, hogy az egykori televíziós kulturális magazin, a Stúdió stábja kezdeményezte a halhatatlanok társulatának megalapítását.

Hegedűs D. Géza Hevesi Sándor egyik, a harmincas években kelt írásából idézett, amely a tehetség, a siker és a munka viszonyát feszegette, és amelynek egyik következtetése, hogy a siker csupán szerencse dolga. A tehetség, a tudás és munka teszi valódivá a sikert. Azok az óriások, akiknek lábnyoma látható ilyen igazi siker birtokosai - hangoztatta.

Első alkalommal 1996-ban választottak örökös tagokat. A halhatatlanok társulatának kuratóriuma minden kategóriában (prózai, zenés és táncos) négy-négy tagot jelöl minden évben. Közülük a közönség szavazatai alapján kerül ki az a nyolc művész, akiknek lábnyoma azután a pesti Broadway-n, a Halhatatlanok sétányán díszíti a járdát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását