2024. március 29. - Auguszta

Még mindig a TBC vezeti a halállistát

A kisebb visszaesés ellenére a baktérium által terjesztett fertőző betegségek közül világszerte még mindig a tuberkulózis okozza a legtöbb halálesetet - hangsúlyozták tudósok a tuberkulózis világnapja közeledtével.
2009. március 17. kedd 08:21 - HírExtra
Az ellenálló kórokozó miatt, amelyen nem fognak a hagyományos kezelések, nő a betegség kockázata - mondták német szakemberek Berlinben. Németországban összességében csökkent a tuberkulózisban szenvedők száma, 2007-ben 5020, egy évvel korábban 5382 esetről számoltak be.

Hamburgban és Berlinben ugyanakkor nőtt a megbetegedések aránya. Különösen a külföldön születetteket, és a szegénység vagy éppen a kor miatt gyengébb ellenálló képességgel bírókat veszélyezteti a betegség.

"A külföldi származású emberek számára ötször nagyobb annak a veszélye, hogy tuberkulózisban halnak meg, mint azoknak, akik Németországban születtek" - mondta Walter Haas, a Robert Koch Intézet munkatársa. A szakembereknek még mindig meg kell küzdeniük azzal a ténnyel, hogy a tuberkulózis kezelése hónapokig tart és nagy fegyelmet követel. "A külföldön született betegek esetében kétszer nagyobb a kezelés megszakításának aránya" - jegyezte meg Haas. Végzetes spirálként a megszakított kezelések pedig csak növelik a kórokozók ellenállását.

Világviszonylatban még drámaibb a helyzet. Azokban az országokban, ahol magas a HIV-esetek száma, az emberek a tbc-vel szemben is kiszolgáltatottabbak. A problémás övezetnek számító Közép-Ázsia és Kelet-Európa mellett szakértők szerint két további nagy "vakfolt" van: Kínából és Indiából sem érkeznek megbízható számok a tuberkulózisban szenvedő betegekről.

"Világszerte laboratóriumokra és hálózatokra van szükség ahhoz, hogy a lehető leggyorsabban diagnosztizálják a tbc-t és megtörjék a terjedést" - hangsúlyozta Sabine Rüsch-Gerdes, a borsteli nemzeti mikobaktérium-központ munkatársa. A betegséget ugyanis csak így lehet feltartóztatni, megelőző oltás továbbra sincs. Az utóbbi években sokat javultak a gyógyszerek, így a cél a terápia lerövidítése lehet - mondta Walter Haas.

Az összességében kis mértékben csökkenő számok azonban a tudósok szerint nem jelenthetik a riadó lefújását. Továbbra is ismeretlen ugyanis az érintett gyerekek száma. "Ez a jövő tuberkulózisa" - figyelmeztetett Haas. A többszörösen ellenálló kórokozó elleni kezelés pedig egyre költségesebb. "Nálunk Németországban is meg kell küzdeni a betegpénztárakkal, ha két hét után még nem akarunk haza küldeni egy pácienst, mert még fertőző" - mondta Robert Loddenkemper, a német tuberkulózis elleni küzdelem központi bizottságának tagja.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását