2022. december 9. - Natália

Harmincmilliárd a közkultúrára

Mintegy harmincmilliárd forint európai uniós forrás felhasználására lesz lehetőség az Új Tudás - Műveltség Mindenkinek elnevezésű program keretében - mondta Hiller István oktatási és kulturális miniszter, aki szerdán Szekszárdon mutatta be a programot.
2008. március 27. csütörtök 07:23 - Hírextra

"A közkultúráról szóló program lényege, hogy minden magyarországi településen, az ötezer lakosúnál kisebb, meg az ötezer lakosúnál nagyobb településen is jól működő művelődési házak, központok jöjjenek, illetve jöjjenek ismét létre, ehhez európai uniós forrásból mintegy harminc milliárd forintot használhatunk fel" - mondta a miniszter a programot ismertető előadásában.

Hozzátette: a művelődési házak felújítását, többfunkciós kulturális terek kialakítását célul tűző program már 2009-től indul.

A miniszter újságíróknak nyilatkozva megjegyezte: fontosnak tartja, hogy a közkultúráról, a megújuló közművelődésről szóló program indítására itt, és ne budapesti központi intézményben kerüljön sor.
Leszögezte: a népművelők képzését Magyarországon magas színvonalúnak tartja.

"Jól képzett embereknek bővében vagyunk, de pénz kell ahhoz, hogy az ő tevékenységük minden egyes településen, minden egyes művelődési házban magas színvonalú legyen, ez magyar állami költségvetésből fog történni" - jelentette ki.

A 2009-es évtől kezdődően a felújított intézményekbe több százmillió forint érkezik kimondottan program-költségvetésre - fűzte hozzá.

A program elemeiről szólva kifejtette: az amatőr kórusmozgalom támogatására az eddigi néhány tízmillió forint helyett 2009-től 200 milliót fordít a magyar költségvetés, az iskolai és amatőr színjátszásra 200-250 milliót fordítanak évente.

A hátrányos helyzetű diákok számára a "kult-túra" programban kulturális túrákat szerveznek, amelynek során jövőre 25 ezer, majd két éven belül 40 ezer gyermeket ismertetnek meg az ország kulturális emlékhelyeivel osztálykirándulás keretében.

Az Új Tudás - Műveltség Mindenkinek program a magyar közművelődés legfontosabb és legjelentősebb programja a rendszerváltozás óta Magyarországon - jelentette ki Hiller István.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását