2024. május 20. - Bernát, Felícia

Pert vesztett a volt igazgató

Elutasította a Baranya Megyei Bíróság szerdán a pécsi 2010-es Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program volt építész igazgatójának keresetét, amelyben Freivogel Gábor kártérítési igénnyel lépett fel a várossal, valamint két, a projekten dolgozó gazdasági t
2008. március 26. szerda 20:12 - Hírextra

"A nem jogerős határozat indoklása szerint az önkormányzatnak és a két gazdasági társaságnak nem róható fel olyan jogellenes magatartás, amely a felperes kártérítési igényét megalapozná" - olvasható a dokumentumban.

Freivogel Gábor 45,4 millió forint kártérítést követelt egyetemlegesen a pécsi önkormányzattól, a Pécsi Fejlesztési Kht-tól, valamint az EKF 2010 Menedzsment Központ Kht-tól, mert szerinte igazgatói státusza jogellenesen szűnt meg, továbbá nem létesítettek a tulajdonában lévő Folyó Építészeti Szolgáltató Kft-vel 2010. december 31-ig terjedő időre megbízási szerződést.

Az építész igazgatót 2007. június 7-én mentette fel állásából a pécsi közgyűlés. A lépést a szocialista frakció képviselői kezdeményezték, mert úgy ítélték meg, Freivogel Gábor alkalmatlan feladata további ellátására.

Tóth Bertalan szocialista alpolgármester akkor azt mondta, Freivogel Gábor munkája és sajtónyilatkozatai jelentős mértékben elősegítették, hogy "a projektek megvalósulása tekintetében bizonytalanságérzet alakuljon ki".

A politikus megjegyezte: az építész igazgató érdemi munkát nem végzett. Ugyanakkor szerepe van abban, hogy az egyik fő projekt, a Zsolnay kulturális negyed tervpályázatát nem sikerült időben kiírni, és problémát jelentett, hogy egy másik, a Közterek és parkok revitalizációja című projekt fejlesztésének részleteiben nem értett egyet a város vezetésével.

Tasnádi Péter polgármester úgy vélte, ennél is nagyobb probléma, hogy az egyik legtekintélyesebb holland lapnak, az NRC Handelsblandnak egy, a pécsi EKF-programról készült cikkhez adott nyilatkozatában azt mondta: "az ész már évekkel ezelőtt elhagyta ezt a várost", valamint azt is, hogy "gyerekes gondolkodás és cselekvés tapasztalható itt (...), a városi vezetés egy rémálom".

Freivogel Gábor az őt felmentő közgyűlés ülésén azt mondta, hogy pályázat útján, több mint fél évvel ezelőtt nyerte el az építész igazgatói posztot, a város azonban a mai napig nem kötött szerződést vele és kollégáival.

Hozzátette: emellett a pályázatában és a későbbi munkája során megfogalmazott kérései ellenére nem teremtették meg a hatékony munkához nélkülözhetetlen anyagi, infrastrukturális és személyi feltételeket.

Szólt arról is, hogy a munkáját ért kritikai észrevételekkel a közgyűlés ülésének reggelén szembesült először.

"Be tudom bizonyítani, minden építész igazgatói feladat köré sorolható munkát elvégeztem. Az más kérdés, hogy önöknek a felfogásom nem tetszik" - hangsúlyozta, majd hozzátette: menesztése okán pert indít az önkormányzat ellen és 2010. december 31-ig igényt tart a neki korábban megítélt 900 ezer forint plusz áfa havi fizetésére, továbbá kártérítésre is.

Freivogel Gábort 2006 novemberében választotta meg építész igazgatónak a város közgyűlése. A pécsi születésű építész diplomáját Németországban szerezte, mintegy húsz év tervezői, tizenöt év vezető tervezői és uniós pályázatírói gyakorlata van, valamint speciális műemlékvédelmi ismeretekkel is rendelkezik. Építészeti stúdiók társtulajdonosa Halléban, Berlinben és Rómában.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását