2024. május 9. - Gergely

Tibetiek Katmanduban

A nepáli rendőrség brutálisan szétverte a Tibet kínai megszállása ellen tiltakozó aktivisták demonstrációját. Több tucat ember megsérült. Az aktivisták célja, hogy az olimpiai láng ne haladjon keresztül Tibeten. A kínai kormány odahaza egy nap hallgatás u
2008. március 25. kedd 20:00 - Hírextra
A nepáli rendőrség nem tűrte a tibeti száműzöttek tüntetését. Az egyenruhások egyszerű fabotokkal tettek rendet.

"Nem harcolni jöttünk, békét akarunk" - üvöltötte egy tüntető, de a legtöbb embert csak kiadós verés után tartóztatták le. Több mint 400-an kerültek rács mögé. A nepáli rendőrség brutalitását az ENSZ azonnal elítélte.

A tibetiek a pekingi olimpia kezdetéig folytatnák a tüntetéseket. Előre jelezték, megpróbálják megakadályozni, hogy a megbékélést jelképező olimpiai lángot a megszállt Tibeten vigyék keresztül.

Az olimpiai láng meggyújtását sikerült is megzavarniuk a tibetieknek, de a kínai nézőket az állami televízió megkímélte a látványtól. Az élő közvetítést megszakították, amikor a tüntető berohant. A tiltakozó akciót a kínai állami hírügynökség is elhallgatta egy napig.

Az, hogy megzavarják a láng útját, szégyenteljes, és népszerűtlen próbálkozás volt. Kínának nincs miért szégyenkeznie, csak azoknak, akiknek a szabotázs köszönhető volt. De ezek az emberek nem képviselik a nemzetközi közvéleményt - hangzik a hivatalos vélemény Qin Gang kínai külügyi szóvivőtől.

A központi irányítás alatt álló kínai média elszigetelt lázadásként mutatja be a tibeti tüntetéseket. A propagandariportokban hosszan mutatják azokat a megsérült kínaiakat és a felgyújtott kínai boltokat. Kiemelt hír az is, hogy már 150 tüntető adta fel magát. A száműzetésben működő tibeti kormány szerint a kínai hadsereg tisztogatásai 140 halálos áldozatot követeltek már.
Forrás: hirtv.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását