2024. április 25. - Márk

Az SZDSZ Új Generáció az előrehozott tisztújítást mellett

Az SZDSZ Új Generáció választmánya - ami a szervezet parlamentjének felel meg - olyan határozatot hozott, amely szerint minél hamarabb teljes tisztújítást szeretnének a pártban - közölte Léderer András, az Új Generáció elnöke az MTI-vel kedden.
2008. március 25. kedd 15:09 - Hírextra

A fiatal politikus elmondta, hogy határozatukat mind a párt ügyvivői testületéhez, mind az országos tanács elnökéhez eljuttatták, néhány, a küldöttgyűlést megelőző lépéssel kapcsolatos ajánlással együtt.

Az Új Generáció szeretné, ha a választást megelőzően lefolytatnák a folyamatban lévő tagsági viszonyokkal kapcsolatos etikai vizsgálatokat, különös tekintettel a Baranya megyei beléptetésekre és kizárásokra.

Léderer András hozzátette: szeretnék, ha a központ a tagdíjak alapján ellenőrizné a küldöttek jogosultságát, és meghatároznák, hogy melyik csoport hány embert delegálhat. Egyúttal azt is ajánlják, hogy a küldöttgyűlések alkalmazzák a választási törvény oda vágó passzusait.

"Bár álláspontom szerint már korábban meg kellett volna tenni, de örülök neki, hogy Kóka János rendkívüli küldöttgyűlés összehívását javasolja" - reagált az MTI kérdésére Léderer András a pártelnök keddi bejelentése kapcsán.

A fiatal politikus elmondta, hogy mind a Jüttner-jelentés, mind az azóta napvilágot látott polémiák, mint például a gulácsi polgármester esete, azt jelzik, hogy mind az elnök, mind az ügyvivői testület, mind az országos tanács megválasztását befolyásolhatták a csalások.

"Egyetértek Kóka Jánossal, hogy tiszta vizet kell önteni a pohárba" - tette hozzá.

Vass Albert gulácsi polgármester esetét - akinek aláírása szerepelt ugyan a párt elnökválasztási jegyzőkönyvében, de valójában nem jelent meg a tavalyi küldöttgyűlésen, és nyilatkozata szerint nem is tudott arról, hogy az SZDSZ-ben párttagként nyilvántartják - Léderer András úgy kommentálta: az, hogy egy magyar állampolgárnak tizennégy éve nincs párttagszerű viszonya, és mégis aktív tagként tüntetik fel, súlyos adminisztratív hibára utal. Megjegyezte: ez csak megerősíti abban a meggyőződésében, hogy a tisztújítást megelőzően új küldötteket kell választani, és sokkal szigorúbban kell venni az ellenőrzést.

A politikus kitért Zagyvai Márton esetére is, aki a Népszabadság cikkének nyomán elismerte, hogy a küldöttgyűlésen annak ellenére tartott fel egy szavazásra jogosító lapot, hogy ő maga nem volt küldött.

Léderer András közölte, hogy Zagyvai Márton nem vett részt a tisztújításban, de az alapszabályról szóló szavazáson illetéktelenül emelte fel a lapot.

Az Új Generáció elnöke szerint ez súlyos hiba és szabálytalanság, de Zagyvai Márton példás módon levonta az egyedül levonható tanulságot, és lemondott a pártban viselt tisztségeiről.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását