2024. május 10. - Ármin, Pálma

Afrikából származik a Tower két oroszlánja

Két, a londoni Towernél folytatott munkálatok során előkerült oroszlánkoponya Északnyugat-Afrikából származik - sugallja egy genetikai kutatás. A királyi család által, a középkorban tartott nagymacskák ugyanolyan genetikai felépítéssel rendelkeznek, mint
2008. március 25. kedd 16:54 - Hírextra

A szakértők úgy hiszik, az álatok a XIII-XIV. században, a brit fejedelmeknek adott ajándékok voltak. Akkoriban a berber oroszlán egész Afrikában elterjedt volt. A két, jó állapotban fennmaradt oroszlánkoponyát a Tower régi várárkának 1937-es feltárása során találták meg. A radiokarbon datálás szerint a koponyák Kr.u. 1280-1385 és 1420-1480-ból származnak.

Az Oxfordi Egyetem kutatói DNS-t vontak ki a koponyákból, és felfedezték, hogy az megfelel az észak-afrikai berber oroszlánénak. A brit és európai múzeumokban tartott ázsiai és észak-afrikai berber oroszlánok koponyáival történő összehasonlítás újabb bizonyítékot adott a kapcsolathoz. Dr. Richard Sabin, a londoni Természettudományi Múzeum kutatója szerint, az eredmények az első genetikai bizonyítékok, melyek tisztán megerősítik, hogy a Towernél talált oroszlánok Észak-Afrikából származnak.

"A közvetlen állatkereskedelem Európa és a szubszaharai Afrika között a XVIII. századig nem alakult ki, így az eredmények betekintést engednek a történelmi állatkereskedelem mintáiba". A történelmi időkben az oroszlán megtalálható volt Afrikában, a Közel-Keleten és Indiában is.

Dr. Nobuyuki Yamaguchi kutató szerint az egyiptomi és a Sínai-félsziget civilizációinak növekedése, mintegy négyezer évvel ezelőtt megállította a génáramlást, ennél fogva elszigetelte az oroszlánpopulációkat. Az oroszlán Északnyugat-Afrikában maradt életben mintegy 100 évvel ezelőttig.

A királyi menazséria oroszlánoknak, leopárdoknak, medvéknek és egyéb egzotikus állatoknak adott otthont, melyek talán a brit uralkodók ajándékaként funkcionáltak. A menazsériát a XII-XIII. században alapította János király Woodstockban, majd azt később a Towerbe költöztették. 1835-ben zárták be az állatkertet Wellington hercegének utasítására. Az állatokat a Zoológiai Társaság Kertjeibe szállították a Regent's Parkba, ami ma Londoni Állatkert néven ismert.

Forrás: hirado.hu/BBC
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását