2021. július 28. - Szabolcs

Sok információ kevés vérből: új eljárás

Kevés vérből is lehet sok információhoz jutni gyorsan, és szinte fájdalommentesen – az ezt elősegítő mintavételi eljárásoknak kiemelt jelentősége van a gyermeksürgősségi osztályokon.
2021. március 19. péntek 08:56 - HírExtra

Minél kisebb a gyermek, annál kevesebb vér levétele a cél. A vércseppanalízissel mindössze egy cseppnyi, ujjbegyből vett vérre van szükség ahhoz, hogy azonnal elvégezhető legyen a gyorsteszt. A gyermeksürgősségi osztályokon alkalmazott eljárásról is szó lesz a március 25-i Semmelweis Egészség Napok rendezvényen, amelyen az is kiderül, hogy milyen laborvizsgálatokhoz mennyi vérre van szükség. A program az I. és II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika mindennapi életébe, a különleges vizsgálatok és eljárások világába enged bepillantást.

A sürgősségi osztályokon régóta használnak olyan vérvizsgálati laborkészülékeket, amelyek akár perceken belül megmutatják a kívánt eredményt. Ez az út ahhoz, hogy hatékony terápiás beavatkozásokat tudjanak megvalósítani, ugyanis az orvosok a vérvétel eredményéből tudnak következtetni számos betegségre – mutat rá dr. Krivácsy Péter.

A Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika Sürgősségi Betegellátó Osztályának főorvosa kiemelte, a gyermeksürgősségi ellátásban szintén a laboreredmények gyors meghatározása az egyik legfontosabb tényező, továbbá az is lényeges szempont, hogy minél kisebb egy gyermek, lehetőleg annál kevesebb vérminta levételével járjon az eljárás, ugyanis 2 milliliter vér egy koraszülött esetében nagyon soknak számít.

Egy 2,5-3,5 kilós újszülött vérmennyisége 2,5 deciliter, egy 5-6 éves gyermeké pedig 1,6 liter. Emellett törekedni kell arra is, hogy minél kisebb fájdalmat okozzunk a gyermeknek, ugyanakkor biztonságosan vegyük le a mintát.

Ezzel a módszerrel nem kell a vénába tűt vagy kanült behelyezni, ami egy fájdalmas beavatkozás. Mindösszesen egy pici szúrásra van szükség ahhoz, hogy elvégezhessük a tesztet” – mondja dr. Krivácsy Péter.

A gyermekek és a szülők számára is igen ijesztőek és lelkileg megterhelőek azok az orvosi vizsgálatok amelyek fájdalommal járnak, éppen ezért a szakemberek mindent megtesznek annak érdekében, hogy ezt a szükséges fájdalmat csökkentsék, a félelmet eloszlassák. Dr. Krivácsy Péter a „Mit tudhatunk meg egy csepp vérből a gyermeksürgősségben?” című előadásában bemutatja majd az ellátásban alkalmazott új technikákat és törekvéseket, amelyek segítségével az orvostudomány sokat lépett előre a fájdalommentes vizsgálatok irányába.

Forrás: semmelweis.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását