2024. március 1. - Albin

Nemzetközi hadijáték Győrött

Nemzetközi hadijátékkal emlékezik meg Győr a kismegyeri csatáról az esemény 200. évfordulóján. Az előkészületeket már megkezdték, hogy 2009-ben méltó módon tiszteleghessen a város azok emléke előtt, akik a napóleoni csatában vesztették életüket - mondta S
2008. március 24. hétfő 07:58 - Hírextra
Több mint háromezer magyar, osztrák és francia katona esett el 1809. június 13-án és 14-én a kismegyeri csatában, amely a Napóleon elleni harcok egyetlen, a Magyar Királyság területén vívott ütközete volt.

A hősi halált halt katonák emlékére 1897-ben Ottó főherceg védnökségével állították fel a hat méter magas, szürke gránitoszlopot, tetején a kiterjesztett szárnyú turulmadárral. Az emlékhely sarkain elhelyezett ágyúk a komáromi erődből kerültek a Győr melletti településre, amely ma a város egyik kerülete.

Az emlékhely környékének rendbetételét már megkezdték. Az emlékmű is felújításra szorul, ezt a munkát Lebó Ferenc szobrászművész végzi el. A köztéri alkotás megszépítésére 3 millió forintot költenek - közölte az alpolgármester.

Simon Róbert kitért arra, hogy a jubileumhoz kapcsolódó programok is formálódnak. A hadijátékban a hazaiakon kívül osztrák, francia és szlovák bandériumokra is számítanak.

A győri levéltár Napóleon működésének magyarországi vonatkozásairól konferenciát rendez a jubileumhoz kapcsolódva és kiadvány megjelentetését is tervezi ebben a témakörben - mondta az alpolgármester.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását