2024. április 25. - Márk

Jacques Rogge szomorú

Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke a hagyományos olümpiai lánggyújtó ceremónián történt incidens kapcsán kijelentette, szomorú, hogy ilyen esemény bekövetkezhet, de legalább nem volt erőszakos.
2008. március 24. hétfő 15:59 - Hírextra
"Úgy gondolom, mindig szomorú, ha ilyen jellegű megnyilvánulások fordulnak elő, de ezúttal nem voltak erőszakosak, és most ez a legfontosabb" - nyilatkozott a belga sportvezető az ünnepség után.
A rendezvényt több, az emberi jogok tiszteletben tartásáért küzdő aktivista zavarta meg. Összesen hárman akartak bejutni a beszédet mondó Liu Csi (Liu Qi), a pekingi játékok szervezőbizottsága (BOCOG) elnöke mögé, de ez csak egyiküknek sikerült. Ő viszont széttudta nyitni zászlaját, melyen a következő felirat volt olvasható: "Bojkottáljátok azt az országot, amely lábbal tiporja az emberi jogokat". A rendőrök azonnal közbeléptek, s elvezették a tiltakozót. Egy társa a háttérből kiabálta: "Szabadság! Szabadság!" A tüntetőket - akik a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró jogvédő szervezet aktivistái voltak - előállították.

Az RSF később közölte, hogy "ha az olimpiai láng szent dolog, még inkább az az emberi jogok tiszteletben tartása".

"Nem hagyhattuk, hogy a kínai kormány átvegye az olimpiai lángot, a béke szimbólumát anélkül, hogy ráirányítsuk a figyelmet az emberi jogok ottani drámai helyzetére kevesebb, mint öt hónappal a játékok kezdete előtt. Az eljárás azokkal szemben, akik szabadon kifejezik gondolatukat, a sajtócenzúra, a tibeti hírzárlat egyaránt cselekvésre ösztönöz. Minden eszköz jó arra, hogy leleplezzük az alapvető szabadságjogok megsértésének kínai gyakorlatát. Amikor csak tudunk, tüntetni fogunk" - áll a szervezet közleményében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását