2024. április 29. - Péter

Nem a BKV szennyezi Budapest levegőjét

A BKV mindössze hat százalékát okozza a budapesti közlekedésből eredő levegő- szennyezettségnek, míg a tehergépkocsik 34, a személygépkocsik pedig 60 százalékban felelősek érte - közölte a BKV Zrt. sajtóirodája az MTI-vel vasárnap.
2008. március 23. vasárnap 15:18 - Hírextra
A közlemény ismerteti: a BKV Zrt. által üzemeltetett tízféle közlekedési ág közül csak egy károsítja a Budapestiek levegőjét, ez pedig a busz. Jelenleg a társaság az utasok 41,3 százalékát busszal, 26,4 százalékát villamossal, 22 százalékát metróval juttatja el úti céljához, a maradék 10,3 százalék pedig megoszlik a többi közlekedési ág között.

A közlemény felhívja a figyelmet, hogy a budapesti autózás lassú, környezetszennyező és drága. Az elmúlt öt évben a nagykörúton belül 40 százalékkal lassult az autók átlagsebessége.

A BKV szerint az autók számának növekedése és az egyéni közlekedés lassulása ahhoz vezetett, hogy jelenleg a városban az autók átlagsebessége a nagykörúton belül 13 kilométer óránként, az egész városra vetítve pedig ez az érték óránként 22,3 kilométer. Ezzel szemben a közösségi közlekedés keringési átlagsebessége 21 kilométer/óra, de a nagykörúton belül is meghaladja az óránkénti 15 kilométert csúcsidőben.

Az autózás a környezeti terhelés 60 százalékát okozza, negatív (externális) költsége Budapesten 532 milliárd forint - hangsúlyozza BKV közleménye.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását