2024. április 24. - György

A 200 éves márványtáblák a Világörökség részei

Az Egyesült Nemzetek Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO felvette a világemlékek listájára a Phra Csetupon Vimolvangkalarám thaiföldi templom, közismert nevén Vat Po 200 éves márványtábláit. Az erről szóló hivatalos értesítést március
2008. március 23. vasárnap 17:41 - Hírextra
A magyar turisták által is jól ismert buddhista templomot a XVII. században élt I. Ráma (1737-1809) építtette és III. Ráma (1788-1851) újíttatta fel. Az utóbbi utasítására vésték márványba a buddhista tantételeket, irodalmi alkotásokat, hagyományos gyógymódokat és jóga-állásokat.

A táblákat azután a templom falaiban helyezték el. Az ábrákat rizspapírra satírozva sokszorosították és fűzték könyvbe. A Vat Po volt Sziám első szabadegyeteme. A templom ma elsősorban a hatalmas és csodálatos fekvő Buddha-szobráról és a templom keretén belül működő hagyományos thai masszást oktató iskolájáról híres.

Az UNESCO az 1990-es évek elején indította el a világemlékek lista programját azzal a céllal, hogy meggátolja az értékes dokumentumok feledésbe merülését. Az ázsiai térség számos alkotása, többek között a kínai hagyományos népzenei hangarchívum és az 1986-os fülöp szigeteki népforradalom rádióadásai szerepelnek a listán.

A márványtáblákon kívül, Thaiföld még az V. Ráma király (1853-1910) rabszolgaságot megszüntető rendeletét kérvényezte a világemlékek listájára felvenni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását