2024. április 24. - György

Államfők nyitják meg a Lengyel Hetet

Tudományos konferencia, irodalmi est, kiállítás, koncert és II. János Pál pápa szobrának avatása is helyet kapott a Lengyel Hét programjában, amelyet az 1848-as szabadságharc 160. évfordulója alkalmából rendeznek meg március 25-től, keddtől országszerte.
2008. március 22. szombat 09:51 - Hírextra
A Lengyel Köztársaság budapesti nagykövetsége által szervezett, hatnapos programsorozat tiszteletbeli védnöke Sólyom László magyar köztársasági elnök és a kedden Budapestre érkező Lech Kaczynski lengyel államfő.

A Lengyel Hét nyitónapján kiállítást és nemzetközi tudományos konferenciát rendeznek a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum épületében. A tanácskozás célja, hogy felhívja a figyelmet arra a lengyel támogatásra, amely meghatározó volt az 1848-as magyar szabadságharc idején. A mi szabadságunkért s a tietekért című előadássorozaton Tomasz Szubert és Katona Tamás történész egyaránt Bem tábornokról beszél, míg Kedves Gyula a lengyel katonák részvételéről szól.

Az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) kiállítás nyílik: a Kincstartócska, avagy a czestochowai Szűz Mária kegykép története című tárlat július 11-ig látható.
A budapesti Lengyel Intézet kiállítással, előadással, filmvetítéssel csatlakozik a programsorozathoz, a Lengyel Hét keretében hirdetik ki a Lengyel-magyar barátság című plakátpályázat eredményét is.

Március 26-án este a X. kerületi Lengyel templomban a Szent Kinga kórus ad koncertet. Március 29-én a Lengyel Házban a lengyel operett áll a középpontban: Barbara Baluda és Bogdán Desen a Cigánybáró, A denevér, a Csárdáskirálynő és A víg özvegy című darabból ad elő részleteket. Szintén 29-én lép fel Ireneusz Boczek krakkói zongoraművész, aki a IV. kerületi polgármesteri hivatal dísztermében Chopin- és Liszt-műveket játszik.

Budapest első, II. János Pál pápát ábrázoló szobrát szintén 29-én avatják fel. A XVII. kerületi Lisieux-i Szent Teréz-plébániatemplom udvarán felállított alkotást, Babusa János művét Erdő Péter bíboros, prímás, érsek avatja fel.

A zárónapon a Magyar Mise című oratóriumot adja elő a Magyar Állami Operaház és a Budapesti Operakórus. Az ünnepi istentiszteletet követő előadás a Lengyel templomban lesz.
Vidéki városok is csatlakoznak a Lengyel Hét programjához. Az érdi Szepes Gyula Művelődési Központban március 25-én Csisztay Gizella könyvét, a Magyarok és lengyelek együtt című művet mutatják be, Győrben pedig a Lengyel-magyar barátság szobránál koszorúzást tartanak.

Békéscsabán március 28-án lengyel filmeket vetítenek, a szolnoki Damjanich Múzeumban lengyel történelmi zászlók és lobogók láthatók március 30-tól április 6-ig. Tatabányán koncerttel, Szegeden kiállítással emlékeznek meg a két nép barátságáról és történelmi kapcsolatáról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását