2024. április 20. - Tivadar

Verseny a színházban

A színházi világnapon, március 27-én rendezik meg tizenharmadik alkalommal a Magyar Drámaíró Versenyt, a Budapesti Kamaraszínház Tivoli Színházában - tájékoztatta Linka Ágnes, az esemény művészeti vezetője az MTI-t pénteken.
2008. március 21. péntek 13:43 - Hírextra

A Magyar Rádió Zrt. és a XXI. század Magyar Drámájáért Alapítvány által rendezett gyorsasági drámaíró versenyen az idén Szalay Kriszta, Kiss József és Béres Attila egyfelvonásosát tekintheti meg a közönség.

A drámaírói versengés ötlete még 1993-ban pattant ki Siposhegyi Péter fejéből, ekkor még csak egyedül és egyetlen ellenféllel vette fel a versenyt: az idővel. A háromfelvonásos mű 7 óra 20 perc alatt született, és 15 színművész adta elő olvasószínház-szerűen.

Az első hivatalos Magyar Drámaíró Versenyen, 1994-ben Siposhegyi Péternek kihívói is akadtak, Hernádi Gyula és Spiró György személyében. A nap kérdése az volt, hogyan lehet az időjárás-jelentésből egyfelvonásost írni - emlékeznek a szervezők.

Azóta a gyorsasági drámaíró versenyen indult már többek között Eörsi István, Horváth Péter, Nagy András, Békés Pál, Pozsgai Zsolt, Görgey Gábor, Kertész Ákos, Kiss Csaba, Thúróczy Katalin, Háy János, Gosztonyi János is.

Siposhegyi Péter 1997-ben alapította a XXI. század Magyar Drámájáért Alapítványt, amely a versenyeket azóta is szervezi.

A témákat az idén a Budapesti 7 Nap című újság cikkei közül sorsolják március 26-án, 18.45-kor, majd a szerzők otthon, saját gépükön készíthetik el a 20-25 oldalas, három férfi és három női színészre írt egyfelvonásosukat, legkésőbb reggel 8-ig. A próbák már délelőtt megkezdődnek, a friss darabokat március 27-én, 19 órától mutatják be.

A darabok rendezője Léner András, Romvári Gergely és Göttinger Pál lesz, a három egyfelvonásost Andai Györgyi, Bank Tamás, Bozsó Péter, Cserna Antal, Dolmány Attila, Gilicze Márta, Jánosi Dávid, ifj. Jászai László, Juhász Réka, Kovács Ferenc, Lippai László, Rák Kati, Schubert Éva, Szabó Margaréta, Tallós Rita, Tímár Éva, Vallai Péter, Verebes Linda színművész játssza.

A zsűri tagja Magyar Fruzsina dramaturg, Cs. Tóth János, a Móra Könyvkiadó vezérigazgatója, Szűcs Miklós, a Budapesti Kamaraszínház igazgatója, Dalia László, a Budapesti 7 Nap főszerkesztője és Merza Jenő, az MR1 Kossuth Rádió főszerkesztő-helyettese; a testület döntését este 10 órakor ismerheti meg a közönség.

A grémium értékeli a leggyorsabban elkészült mű íróját, kiosztják a szakmai-társadalmi zsűri-díjat, valamint a legjobb színésznek, a legjobb színésznőnek és a legjobb rendezőnek járó elismerést és a közönségdíjat. Érdekesség, hogy a nézők nem tudják, kinek a darabját látják, a bemutatás sorrendjének számával szavazhatnak - mondta Linka Ágnes.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását