2024. április 24. - György

Bontás előtt világzenei fesztivál

Fesztivállal és világsztárokkal búcsúzik péntektől vasárnapig a lebontásra ítélt Futó utcai West-Balkán Klub. Az utolsó, egyben III. Akana fesztiválon - a hely hagyományaihoz hűen - a roma zene legnevesebb előadói közül lépnek néhányan színpadra.
2007. december 27. csütörtök 16:57 - Hírextra

A cigány néphagyományokat, az énekelt és hangszeres népzenét összegyűjtő Ternipe együttes nyitja a fesztivált pénteken.

Őket követi a Franciaországból érkezett Yorgui Loeffler Trio, amely pengetős hangszereken játszik. A második napon a magyarországi és a határontúli cigány kultúra archaikus táncaiból és zenéjéből ad ízelítőt a Khamoro nevű, húsztagú, nemzetközi hírű táncegyüttes, majd az erdélyi Nadara zenekar koncertje következik.

A Nadara a szászcsávási zenekar tagjaiból alakult és muzsikájában székely, román, cigány és szász hagyományokat ötvöz, megtoldva flamenco hangulatokkal és balkáni ritmusokkal.

A fesztivál utolsó napján a Romano Drom együttes zenél kannával, kanállal és gitárral, majd őket követi a La Familia 13 tagú dél-francia banda, amely latin és skaritmusokat kever dzsesszel, rockkal, bossa novával és salsával.

A West-Balkán Klub működésének másfél éve alatt a főváros VIII. kerületében komoly kulturális missziót teljesített, roma népzenei koncerteknek, vagy különböző népek, kultúrák találkozásait bemutató zenei és színházi produkcióknak adott teret.

A klub támogatásával készült el Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című regényből ismert grund, Magyarország egyik legnagyobb és legmodernebb, akadálymentesített játszótere - olvasható a West-Balkán levelében, amelyet az MTI-nek eljuttatott.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását