2024. április 29. - Péter

Megint madarakat mérgeztek

Újabb madártetemeket találtak országszerte az elmúlt egy hét során, feltehetően mérgezés történt. Ezekkel az esetekkel együtt már meghaladta a 100 millió forintot a mérgezések okozta természetvédelmi kár - közölte a Magyar Madártani Egyesület.
2008. március 21. péntek 14:25 - Hírextra

A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai egy vöröskányát és egy egerészölyvet találtak, amelyek a gyors beavatkozásnak köszönhetően valószínűleg túlélik a mérgezést és szabadon engedhetők. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai két elpusztult rétisastetemet találtak. A madarak fészkében lelt tojásokból nem fog kikelni madár.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei szintén egy elpusztult rétisast, valamint három egerészölyvet találtak. A Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség információja szerint két szabolcsi helyszínen 1-1 egerészölyv és egy barna rétihéja mérgezett teteme került elő - áll az egyesület közleményében.

A mérgezések okozta károk az elmúlt két évben váltak különösen kritikussá. Leginkább a fokozottan védett sasfajokat érintették az esetek, 2006 áprilisa óta 29 parlagi-, 26 réti- és egy szirtisas került kézre mérgezéses tünetekkel. A felderített mérgezéseket minden esetben bizonyítottan illegálisan használt növényvédő szerek okozták, amelyeket legtöbbször szándékosan raktak csaliként kihelyezett állattetemekbe a különböző szőrmés és tollas ragadozók irtására.

A korábbi ügyekhez hasonlóan az újabb esetekben is nyomozást indított a rendőrség, s ha bebizonyosodik a szándékos bűncselekmény ténye, akkor az elkövetők akár 5 évig terjedő börtönbüntetésre és több milliós pénzbírságra is számíthatnak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását