2024. március 29. - Auguszta

A bumeráng az űrben is bumeráng

A bumeráng az űrben is bumeráng, azaz ha elhajítják, visszatér a kiindulópontra - bizonyította be az űrben Doi Takao japán űrhajós.
2008. március 21. péntek 13:06 - Hírextra

Az ISS nemzetközi űrállomáson tartózkodó japán asztronauta szerdán hajította el háromágú repülő eszközét, amely, akárcsak a Földön, az űrhajó mikrogravitációs környezetében is visszatért kiinduló pontjára - közölte pénteken a Jaxa japán űrkutatási társaság.

Doi Takao a japán Kibo űrlaboratórium felszerelésére érkezett az űrállomásra, a bumeránghajítás afféle szorgalmi feladat volt a számára: a sportág földi világbajnoka, a japán Togai Jaszuhiro bízta rá a nagy dobást.

A Jaxa nem közölt további részleteket a kísérletről, de közölte, hogy rövidesen közzéteszik a dobásról készült videofilmet.

A Mainicsi Simbun című japán lap azonban már kapcsolatba lépett az űrhajós feleségével, aki elmondta, hogy beszélt férjével, és megtudta tőle, hogy magát Doit is elképesztette a bumeráng űrbeli viselkedése.

"Igencsak meglepődtem, amikor azt tapasztaltam, hogy ugyanúgy repül, mint a földi környezetben" - idézte az asszony férjének szavait.

A szokatlan kísérlethez személyesen gratulált az űrhajósnak Fukuda Jaszuo japán miniszterelnök, akinek Takao megígérte, hogy Földre való visszatérése után megmutatja a bumeránghajításról készült videofelvételt.

A bumeráng eredetileg az ausztráliai népek sarló alakú hajítófegyvere, többnyire fából készül. Formája és kidolgozása révén lapos szögben elhajítva peregve repül előre, és ha nem ütközik útján semmibe, visszatér az eldobás helyének közelébe. A ma használt bumerángokat, így a Doi Takao által űrbe hajítottat is ezek alapján fejlesztették ki.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását