2024. május 4. - Mónika, Flórián

Töröljék el az egészségügyi törvényt!

A Fidesz szerint az egészségbiztosítási törvény bármilyen átalakítása csak "szemfényvesztés" lenne, ezért továbbra kitartanak amellett, hogy a törvényt vissza kell vonni - mondta Mikola István, a Fidesz egészségügyi szakpolitikusa csütörtöki sajtótájékozt
2008. március 20. csütörtök 16:00 - Hírextra
Szerinte a törvény üzleti, az egészségügy piacosítását szolgáló alapfilozófiára épít, ezért "mindennemű átalakítása szemfényvesztés lenne".

"Ne átalakítsák, vonják vissza!" - fogalmazott az Orbán-kormány egészségügyi minisztere, aki szerint ezután lehet szakmai konzultációt kezdeni az egészségbiztosítás átalakításáról.
Arra a kérdésre, hogy a Fidesz elfogadhatónak tart-e egy olyan megoldást, amelyben az egészségpénztárak 100 százalékban állami tulajdonban maradnak, Mikola István azt mondta: "ennek értelme a világon semmi nincs", hiszen ez azt jelenti, hogy röghöz kötik az állampolgárokat, akik területi pénztárhoz fognak tartozni, így a szabad intézményválasztás lehetősége megszűnik. Hozzátette: azért is ellenzik a törvény "toldozását-foldozását", mert nincs garancia arra, hogy ne lehessen újra visszahozni a magánbefektetőket.

Ugyanakkor kiemelte: a Fidesz programja sem tartja kizártnak, hogy az egységes egészségbiztosítási rendszeren belül regionális egészségpénztárak jöjjenek létre. Ez nem egy új gondolat, hiszen megyei egészségbiztosítási pénztárak most is léteznek, és ha ezek regionális szinten szerveződnek, az ellen a Fidesznek nincs kifogása - tette hozzá.

"Talán lennének olyan közös nevezők, amelyek kapcsán újra lehetne gondolni a társadalombiztosítás egészségbiztosítási ágának, mint nagy rendszernek az átalakítását" - mondta Mikola István, aki szerint azonban erre csak akkor van lehetőség, ha szakmai előkészítés történik, és nem ennek a törvénynek a "toldozgatása-foldozgatása".

Hangsúlyozta: a Fidesz benyújtotta az Országgyűlésnek a nemzeti egészségbiztosításról szóló törvényjavaslatát, és szeretnék ennek a vitáját is megkezdeni, azonban az egészségügyi bizottság eddig nem vette tárgysorozatba javaslatukat.

Mikola István úgy vélte, hogy mély koalíciós válság bontakozik ki az egészségbiztosítás kapcsán, és úgy tűnik, hogy az MSZP-nek nincs egészségügyi programja, csak sodródik a SZDSZ üzleti irányultsága mentén.

Az ellenzéki politikus arról is beszélt, hogy ahelyett, hogy a kormány levonná a konzekvenciát a március 9-i népszavazásból, inkább nekimegy az egészségügynek, és azt mondja, hogy a gyerekgyógyászattól veszi el a pénzt a kieső vizitdíj miatt.

Kérdésre válaszolva kijelentette: a kormány nem vehet el pénzt a gyerekgyógyászattól, szerinte ez morálisan elfogadhatatlan.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását