2024. április 26. - Ervin

Izrael kiszárad?

Az elmúlt tíz esztendő legsúlyosabb szárazságától szenved Izrael és kénytelen lesz a nyár végére leállítani a vízvételt legjelentősebb ivóvíz-forrásaiból - közölte egy hivatalos szóvivő.
2008. március 20. csütörtök 14:48 - Hírextra
Uri Schor, a Vízügyi Hatóság szóvivője szerdai sajtóértekezletén számolt be arról, hogy Izrael kénytelen megszüntetni vízvételt az ország összes ivóvízének mintegy 40 százalékát adó Galileai-tóból és fokoznia kell a víz kinyerését a földalatti sziklarétegek már csökkenő tartalékaiból.
"A helyzet nagyon, de nagyon rossz" - mondta Schor, hozzáfűzve, hogy amilyen mértéken növelik a már apadó szintű víz elszívását ezekből a rétegekből, olyan mértékben romlik annak minősége.
Schor szerint Izrael vízellátási problémája a népesség növekedésének és az életminőség javulásának következménye - például annak, hogy az emberek egyre nagyobb mértékben locsolják kertjeik pázsitját. Az elmúlt tél sorrendben a negyedik volt, amikor a vártnál kevesebb volt a csapadék Izraelben, az ország legnagyobb részében az átlagosnak csupán 50-60 százaléka.
A kormány bírálói szerint a mezőgazdaság használja fel az Izrael rendelkezésére álló vízmennyiség nagy részét, és ezt elősegíti, hogy jelentős anyagi támogatást kap a vízszámlák kifizetéséhez. Mivel Izrael semmiképpen sem maga termeli az általa elfogyasztott élelmiszerek nagy részét, e vélemények szerint a mezőgazdaságnak jelentős mértékben csökkentenie kellene az öntözést.

Márciusban véget ér a téli évszak Izraelben, jóllehet június hónapban még előfordulhatnak esős napok. A csapadékos évszak októberben kezdődik. Izrael a vízhiány ellenére sem csökkenti a Jordániának a két ország közötti békeszerződés értelmében biztosított vízmennyiséget - mondta Schor.
A víz vita tárgya a palesztinokkal is, de az izraeli és palesztin tárgyalófelek remélik, hogy sikerül megállapodniuk a békés rendezés során.

Megakadályozandó a súlyos vízhiány kialakulását, Izrael kampányt indít a vízzel való takarékoskodás érdekében és ennek során főleg a háztartásokra összpontosít. Az elmúlt hetekben már több mint ötven százalékkal csökkentette a gazdálkodóknak szállított víz mennyiségét, előmozdítva ezzel, hogy több újrahasznosított vízet vegyenek igénybe - mondta Schor. A Vízügyi Hatóság munkatársai a hét végén megvitatják, emeljék-e az ivóvíz árát: ez újabb kísérlet lenne a háztartási vízfogyasztás csökkentésére.

Izraelben két sótalanító üzem működik, ezek körülbelül egyharmadát szállítják annak a vízmennyiségnek, amelyre a településeknek és a háztartásoknak szükségük van. A tervek szerint 2013-ra befejeződik további három ilyen üzem létesítése, ami e vízmennyiség megkétszerezésével jár. Közülük az első már jövőre működőképes lesz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását