2024. május 5. - Györgyi

Berzsenyi kéziratok a Petőfi Irodalmi Múzeum tulajdonában

Berzsenyi Dániel költő mintegy száz oldalnyi kézirata, versfogalmazványok, családi levelek, gazdasági feljegyzések kerültek a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) kézirattárába; a mindössze két hétig látható szenzációs műkincseket csütörtökön szakértők mutatták b
2008. március 20. csütörtök 15:09 - Hírextra
Fórizs Gergely irodalomtörténész, a kéziratok felkutatója elmondta: a magántulajdonból előkerült dokumentumok azért is számítanak szenzációs műkincseknek, mert a költő autográfjain eddig szinte átok ült. A kutató ezzel egyebek mellett arra utalt, hogy a költő halála után a niklai házból a leszármazottak számos kéziratot elajándékoztak, valamint arra, hogy a hagyaték megmaradt része egy második világháborús bombatalálat nyomán szinte teljesen megsemmisült.

A megsárgult papírra barna tintával kanyarított cirkalmas kézírások mindössze két hétig láthatók a PIM egyik termében, mivel a kényes értékeket ezután a kézirattárban megfelelő körülmények között kell őrizni.

A műkincsek - amelyeket két és fél éves procedúra után a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával több millió forintért vásárolt meg a múzeum - azért is különösen értékesek, mert a "niklai remete" családi kapcsolatairól, magánéletéről árulnak el olyan részleteket, amelyekről eddig az irodalomkutatásnak kevés információja volt - hangsúlyozta Fórizs Gergely.

Berzsenyi Dániel lányának, illetve három fiának írt leveleiből, valamint a tőlük kapott beszámolókból, feljegyzésekből kiderül: Lídia magyarra fordította a korban népszerű drámaíró, Kotzebue egyik művét, Farkas verseket írt, László történelmi dráma vázlatát vetette papírra - említett példákat.

Kiemelte egyebek között, hogy Berzsenyi korántsem volt annyira elszigetelt Somogy-megyei kúriáján, mint az utókor tartja: gyermekei tanulmányai révén például Kant filozófiai rendszerét is ismerte, és a kor neves külföldi szerzőinek munkái is eljutottak hozzá.

Szintén felbecsülhetetlen jelentőségű, hogy előkerült Berzsenyi mintegy 12 verskézirata is. A írások között van egyebek mellett a Poesis hajdan és most című költemény egyetlen, ötödik versszaka, amely így e mű egyetlen eredetiben olvasható része, a vers ugyanis kizárólag a Döbrentei Gábor nevéhez köthető első életműkiadásban maradt fenn.

A Berzsenyi-monográfián és újabb kritikai kiadásokon dolgozó Fórizs Gergely hangsúlyozta: az előkerült írások sokat segítenek abban, hogy egyes műveket a szerző eredeti szándéka szerint pontosítsanak.

Berzsenyi Dániel (1776-1836) kéziratait a közönség április 3-ig láthatja a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását