2024. március 29. - Auguszta

Átment rajta a terepjáró

Az erőművész elviseli, hogy áthajtanak rajta egy terepjáróval, puszta mellkasával felfogja a kilőtt ágyúgolyót, követ törhetnek a mellén, s mindezért tapsorkánnal jutalmazza a publikum. Mégis irigyli azokat, akik az eszükkel keresik meg a kenyerüket.
2008. március 19. szerda 10:41 - Hírextra

Pakucza József - akit joggal titulálnak magyar Herkulesnek - a Fővárosi Nagycirkusz porondján szinte naponta önként fekszik egy japán terepjáró útjába, s mindössze egy fémlappal a mellkasán moccanatlanul tűri, hogy a súlyos jármű kerekeivel átgördüljön fekvő testén. Ugyanúgy odaáll az ágyú elé, amelyből egy 30 kilós fémgolyót lőnek a teste felé, s amint az autós gázolás után is sértetlenül tápászkodott fel a porondról, úgy ez esetben is csodát lát a rémült publikum: az óránkénti 120 kilométeres sebességgel közeledő ágyúgolyót a puszta mellkasáról pattintja le, - csupán öt méternyire az ágyúcsőtől.

Jó két évtizeddel ezelőtt dőlt el, hogy Pakucza erőművész lesz.

- Kiírtak egy próbát 1986-ban, az ország legerősebb emberei számára. Úgy gondoltam, megpróbálom felvenni a versenyt, s meg is nyertem az első díjat. Ennek köszönhetően a visegrádi várjátékokon én léphettem Toldi Miklós szerepébe. Ezt követően jelentkeztem a Magyar Cirkusz Vállalatnál, hogy fellépnék erőművészként. Megnézték a produkciómat, ahol a legnagyobb meglepetésemre nem a fővárosi manézs műsorába szerződtettek, hanem Mexikóba. Évek teltek el, amikor itthon először felléphettem. Venezuela, Írország, Anglia, Hollandia, Franciaország, Németország előzte meg a hazai bemutatkozásomat. Most is hat év távollét után szerepelek hazai cirkuszban - árulta el az erőművész.

- Hogyan találta ki ezt az autós számot?

- Egy időben erőemelőként 200 kilós súlyokkal dolgoztam. Egyszer az egyik súlyt a mellemre ejtettem, s magam is elcsodálkoztam rajta, hogy szinte meg sem éreztem. Ekkor jött az ötletem: mellkasomra fektetek egy fémlapot, amelyen áthajtanak egy Trabanttal. Meg sem kottyant. Nehezebb járművekkel sem volt gondom, így jutottam el a terepjáróig.

- Ha - ne adj' isten! - valóban elütné egy autó az utcán, lehet, hogy meg sem érezné?

- Azért a dolog nem ilyen egyszerű. A cirkuszban mindössze két kilométeres sebességgel hajtanak rám, én pedig felkészülten várom az eseményt. Az utcán húsz-harmincszor nagyobb sebességgel száguldanak az autók, s ez megsokszorozza az ütés erejét. És nyilván teljesen váratlanul történne az egész, még rágondolni is rossz, mi lenne, ha egy ilyen elkapna.

- A hölgyek mennyire respektálják félelmetes erejét?

- Mindig jó kapcsolatom volt a gyengéd nemmel. Persze, akad ellenpélda is. A múltkor Békéscsabán elkapott egy mérges hölgy. "Nagyon pipás vagyok magára! A vőlegényem is megpróbálta utánozni a maga őrült produkcióját. Már a második hete kórházban fekszik."

- Melyikkel próbálkozott az illető?

- Egy Trabantot engedett át a testén, de alaposan ráfizetett.

- Mit szól ahhoz a mondáshoz: többet ésszel, mint erővel?

- Irigylem azokat, akik az eszükkel keresik a kenyerüket. Nekem alaposan meg kell feszülnöm ugyanazért a karéjért.

- Meddig lehet ezt a veszélyes foglalkozást űzni?

- Lehetne még néhány évem, de elhatároztam, hogy az idén befejezem. Külföldön keresett pénzemből egy nagy vállalkozásba fogok. Gyárat építek - avat be terveibe Pakucza József.

- Láthattuk egy olyan produkcióját is, amikor követ törtek a mellén. Önről aztán elmondható, hogy akár fát is vághatnának a hátán!

- Miért is ne? Csak mellé ne üssenek…

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását