2024. május 17. - Paszkál

Átadták Doraemonnak nagyköveti megbízólevelét

Komura Maszahiko japán külügyminiszter szerdán átadta Doraemonnak, a japán képregény - és ezzel mintegy a japán kultúra - nagykövetévé kinevezett animációs macskafigurának a hivatalos megbízólevelet.
2008. március 19. szerda 20:14 - Hírextra

Doraemon macskára emlékeztető japán animációs figura, egy gyerekeknek szóló manga képregény huncut és segítő hőse. Alkotója Fudzsio F. Fudzsiko (akit valójában Fudzsimoto Hirosinak hívnak). 1969-ben tűnt fel először japán folytatásos képregényekben, majd tévésorozatok és rajzfilmek hősévé vált. A mangatörténet szerint egy Nobita-kun nevű, válságba került tízenéves megsegítésére siet a Földre a jövőből. Minden japán jól ismeri, egész Ázsiában és a nyugati mangarajongók körében is népszerű.

A japán külügyminisztériumban lezajlott szerdai ceremónián a miniszter felkérte a jövőmacskát (akit egy jelmezes színészt képviselt), hogy "a japán animáció bemutatása révén tevékenykedjen a japán kultúra és társadalomról szóló ismeretek elmélyítése érdekében világszerte, és így növelje Japán barátainak számát". Doraemon készségesen vállalta a missziót: "Mindent meg fogok tenni azért, hogy elmagyarázzam a külföldieknek, mit gondolnak a japánok, hogyan élnek és miként képzelik el a jövőt" - válaszolta a jövőmacska jellegzetes hangján az ő jelmezébe bújt színész. Ez annál is könnyebb volt számára, mert az animációs filmeken is ő szólal meg Doraemonként.

Az animációs hős a jövőben a japán diplomácia különböző rendezvényein videofilmeken ismerteti majd a szigetország különböző kulturális értékeit, hagyományait.

Doraemon, a macskára emlékeztető robot az eredeti manga szerint 2112. szeptember 3-án "született". Súlya 129,3 kiló, 129,3 centi magas, ugyanilyen magasra képes felugrani és óránként 129,3 kilométeres sebességgel tud futni. Retteg az egerektől és gyűlöli a patkányokat, azok meg is ették a füleit. Doraemon hasán egy negyedik dimenziós zseb van, amelyből elképesztő futurisztikus eszközöket képes kiemelni, hogy segítségére siessen Nobita-kunnak - és most már a japán külügyminisztériumnak is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását