2024. április 20. - Tivadar

A magyar festészet napja

Híres magyar alkotók, külföldön élő magyar művészek, idős mesterek és a művészeti iskolák diákjai is bemutatkoznak az ország múzeumaiban, galériáiban a magyar festészet napján, csütörtökön.
2007. október 18. csütörtök 19:06 - Hírextra

A festők védőszentjeként tisztelt Szent Lukács napján tartott ünnep alkalmából hatvan helyszínen több mint háromszáz művész kétezer alkotása látható országszerte egészen október 24-ig.

Csütörtöktől várja a közönséget a Szent István Bazilika altemplomában az Élő magyar szakrális festészet című kiállítás, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban a Csendélet ma című tárlat, valamint Lebegtetett vásznak címmel Szilágyi János festőművész kiállítása az Ybl Palotában.

A félszázadik születésnapját ünneplő Magyar Nemzeti Galériában Vaszary János életművét bemutató tárlat nyílt a magyar festészet napján. A Budavári Önkormányzat Várnegyed Galériájában pedig Borsos Miklós szobrász, grafikus alkotásait tekinthetik meg csütörtöktől az érdeklődők.

A Forrás Galériában Rádóczy Gyarmathy Gábor, a Csók István Galériában pedig az 54. Vásárhelyi Őszi Tárlat díjazott művészeinek munkáit láthatja a közönség. A Haas Galéria Dési Huber István emlékkiállítással, a Hamilton Aulich Art Galéria pedig a "Doyenek VI." című, idős mesterek munkáit bemutató tárlattal köszönti a magyar festészet napját.

A kiállítások népszerűsítése érdekében az ünnep programjait koncertek, irodalmi műsorok és mozgásszínházi előadások is színesítik. Zenés, vidám megnyitóra várják például pénteken az érdeklődőket a XI. kerületben, ahol a Bartók Béla úton (a Gellért tértől a Kosztolányi térig) lévő üzletek kirakataiban utcai tárlat születik "Kirakat Galéria" címmel.

A XI. kerületi programok között a Bartók 32 Galériában Katona László plakátjait, a Hadik Galériában határon túli magyar művészek munkáit láthatja a közönség. A Karinthy Szalonban Gerzson Pál festőművész képeit mutatják be, a Scheffer Galériában pedig kortárs művészek munkáit állítják ki. A Sátor Galériában művészeti iskolák diákjainak alkotásai láthatóak. A Fonó Budai Zeneházban Muhari-Papp Sándor Balázs festőművész munkáiból nyílik kiállítás.

Vasárnap a Gozsdu Udvarban külföldön élő magyar művészek kiállításával nyílik meg a G13 Galéria.
A programsorozat keretében tárlatok nyílnak a több tucat fővárosi kiállítóhely mellett Szolnokon, Siklóson, Szegeden, Sopronban, Keszthelyen, Szentendrén, Sárospatakon, Jászberényben, Mezőtúron, Dobogókőn, Hódmezővásárhelyen, Simontornyán és Pécsett is.

A DunapArt Művészeti Társaság először 2002-ben hirdette meg a magyar festészet napját, amelyet Szent Lukács napján, október 18-án tartanak.

A határon átnyúló idei ünnepi programsorozat, amely Szegeden, a nyár végén átadott Reök-palotában nyílt meg hétfőn, október 24-ig tart.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását