2024. április 29. - Péter

A pálinkáról vitatkoztak

A szigorú minőségi előírások szükségességét hangsúlyozták a felszólalók a pálinkáról és a Pálinka Nemzeti Tanácsról szóló törvényjavaslat általános vitájában kedden. Bedő Tamás (MSZP) felszólalásában közölte, hogy a törvényjavaslat elfogadása után a pálin
2008. március 19. szerda 07:09 - Hírextra

A képviselő hangsúlyozta: az előterjesztés szigorú előírásokat tartalmaz, de ez egybecseng azzal a szakmai megállapítással, hogy szigorú előírásokat kell tenni, amelyeken később majd lehet enyhíteni.

A szocialista felszólaló megjegyezte: komoly vita zajlott annak kapcsán, hogy a Pálinka Nemzeti Tanács milyen hatáskörrel rendelkezzen, mekkora források felett rendelkezzen. Véleménye szerint a tanácsnak a pálinkamarketing és stratégia kidolgozásában alapvető feladata kell, hogy legyen.
Császár Antal (Fidesz) hangsúlyozta: olyan törvényt kell alkotni, amely a határokon belül és azokon túl is megvédi ezt a terméket. Kiemelte, hogy ezzel a törvénnyel megpróbálják kizárni a hamisítást, szabályozni akarják az előállítást, a forgalmazást és a minőségmegőrzést. A fideszes képviselő szerint fontos, hogy a Pálinka Nemzeti Tanácsba a Pénzügyminisztériumból is delegáljanak egy tagot. Az ellenzéki politikus megoldatlannak nevezte a pálinkaminősítő laboratórium és a pálinkavizsgálat kérdését, ezért egy olyan minősítő hatóság felállítását javasolta, amely a tanács felügyelete alatt működne.

Velkey Gábor (SZDSZ) a nemzeti érték kapcsán megvalósult összefogást hangsúlyozta. A liberális képviselő szerint azért is jöhetett létre összefogás ebben az ügyben, mert egy védett névről, egy levédett értékről van szó, ami az értékmegőrzés és a gazdasági érdekek szempontjából egyaránt fontos. Velkey Gábor azt mondta, a pálinka nemzeti imázshordozó termék lehet, de ahhoz nélkülözhetetlen a törvény által is rögzített garantált minőség.

A független Gyenesei István arról beszélt, hogy a pálinkának elegáns, trendi itallá kell válnia. Ehhez pedig garantálni kell a minőségét és a marketingbe be kell építeni, hogy ez a termék az igényes fogyasztók itala. A képviselő kiemelte, hogy ellentmondás lehet a 2002-es uniós szabályozás és a magyar törvényjavaslat között, mert előbbi a pálinkák körébe sorol négy osztrák tartományban főzött barackpálinkát is. Úgy vélte, hogy a törvény a pálinkafőzdék számára is életmentő lehet, mert a korábbi 1800-ról már alig ötszázra csökkent a számuk és csak 40 olyan főzde van, ahol kereskedelmi forgalomba hozható pálinkát palackoznak.

Font Sándor az előterjesztők nevében az elhangzottakra úgy reagált, hogy valóban vannak még lefedetlen kérdések, de a javaslat 95-98 százalékában megvan az egyetértés.

Mivel az előterjesztéshez módosító javaslat érkezett, a részletes vitára bocsátásra és a részletes vitára a parlament későbbi ülésén kerül sor.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását