2024. április 26. - Ervin

A KDNP a vajdasági magyarok magyar állampolgárságát sürgeti

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) örül annak, hogy a kormány elismerte a független Koszovót, s úgy véli, nem halogatható tovább az ott élő magyarok számára az állampolgárság megadása - mondta a párt európai parlamenti képviselője szerdán azt követően,
2008. március 19. szerda 17:11 - Hírextra
A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) örül a kormány döntésének, hogy Magyarország elismerte a független Koszovót - mondta Surján László a bejelentést követően az MTI-nek, majd hozzátette: fontos lenne, hogy a vajdasági magyarok megkapják a magyar állampolgárságot.

A KDNP azt szeretné, hogy "az öt parlamenti párt frakciója üljön össze, és hozza meg azt a minimális változatást a magyar állampolgársági törvényben, ami érdemben nem változtatja meg a jelenlegi helyzetet, de lehetővé teszi, hogy a Vajdaságban élő magyarok ezt a védelmet gyorsan megkapják" - fogalmazott a párt EP képviselője.

A politikus azt mondta: nincs elfogadható indok arra, hogy a vajdasági magyarok ne kapják meg az állampolgárságot. Emlékeztetett arra, hogy lehetett hallani olyan érvelést, miszerint az EU az állampolgárság megadását nem veszi jó néven, hogy egy ilyen lépés az unió számára nem elfogadható. "Ez nem igaz" - közölte, majd hozzátette: az unió tagállami feladatnak tekinti az állampolgársági kérdéseket. Erről az illetékes uniós biztos is többször nyilatkozott - jegyezte meg Surján László.

Koszovó függetlenségének elismerése után a Magyar Köztársaságnak kötelessége minden lehetéses módon kifejezni, hogy Horvátországhoz, Romániához és Szlovákiához hasonlóan védi kisebbségbe szorult nemzettársait - közölte Surján László. A politikus emlékeztetett arra, hogy Szlovákia és Románia már gyorsított módon adja meg az állampolgárságot külföldön élő, s ezt igénylő szlovákoknak és románoknak.

Horváthné Fekszi Márta, a Külügyminisztérium államtitkára szerdán a kormányszóvivői sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Magyarország elismerte a független Koszovót.

A kormány Koszovó elismerésével párhuzamosan felkérte a külügyminisztert, hogy tegyen előterjesztést az államfőnek a diplomáciai kapcsolatok felvételéről az új független állammal - tette hozzá.

Az államtitkár elmondta: Szerbiát folyamatosan tájékoztatták az eseményekről. A szerb kormány abban érdekelt, hogy ne érje atrocitás a vajdasági magyarságot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását