2024. július 25. - Kristóf, Jakab

Világbajnok svájci sajt

Két svájci és egy olasz sajt lett dobogós a Wisconsin állambeli Madisonban megtartott idei sajtvilágbajnokságon.
2008. március 18. kedd 17:02 - Hírextra

A húsz országból érkezett csaknem kétezer sajtféleség közül a legmagasabb fokra egy alig 300 lakosú svájci faluban, Wasen községben készült gruyere-sajt került, amelyet Michael Spycher sajtmester állított elő. A zsűri kiemelte a győztes "telt és gyümölcsös ízét". A gruyere tehéntejből készül, 55 centi átmérőjű, 12 cm vastag korongokban érlelik Svájc Fribourg kantonjában és annak szomszédságában.

A 2008-as sajtvilágbajnokság második helyezettje egy olasz gorgonzolasajt lett, amelyet a CERPL bolognai sajtüzem állított elő, a harmadik helyen pedig ismét egy svájci termelő, a Guntershausen Kaserei cég végzett jellegzetes kérges peremű emmentálijával.

A sajt vb-t kétévente rendezik meg, és 2006-ban is svájci sajtkészítő lett a világbajnok, akkor Christian Wuthrichnak hívták a nyertest.

A szervezők közlése szerint 75 különböző sajtféleség versenyzett, köztük illatos krémsajtok, kemény korongsajtok és mindenfajta átmeneti változat, továbbá külön kategóriát alkotott a sós és a sótlan vaj is.

A "hazai pálya" előnyét kihasználva a múlt hét elején megtartott selejtezőkön az összesen 77 kategóriából 27-et nyertek a wisconsiniak, New York öt kategóriában győzött. A nyertesek kerültek a hétvégi döntőbe, amelyen kialakult a végső hármas sajtrend.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását