2024. május 8. - Mihály

Több orvost, kevesebb koldust

Orvosok hada áll "ugrásra készen", munkások tömegei sürgölődnek-forgolódnak a világ egyik legnagyobb építményében Bukarestben, hogy gördülékenyen és biztonságban tarthassák meg a NATO áprilisi csúcsértekezletét, amelyet még a koldusok látványa sem zavarha
2008. március 18. kedd 18:09 - Hírextra

A parlamentnek otthont adó hatalmas épület, amelyet egykor még Nicolae Ceausescu építtetett, néhány héten belül - április 2-4 között - legalább 24 államfőt, 26 miniszterelnököt vár falai közé, legalábbis ennyien jelezték eddig részvételi szándékukat a nagy eseményre. Összesen 3000 delegációtagot és 3500 újságírót fogad majd be három napra az épületmonstrum, amelyben munkások százai cserélik már a szőnyeget és a drapériát, rendezik át a bútorzatot, alakítják ki a termeket és a lovardának is beillő dolgozószobákat.

A résztvevők százezer négyzetméternyi területen dolgozhatnak, amely az egész épület harminc százalékát teszi ki. A plenáris ülés helyszínéül szolgáló Egység termét (Sala Unirii) teljesen átalakítják, gigászi képernyő lesz benne, a technikai felszerelés is a legmodernebbek közé tartozik majd. Különtermeket rendeznek be a kerekasztal-konferenciák és a kétoldalú találkozók számára, számos parlamenti tag dolgozószobáját a delegátusok rendelkezésére bocsátják.

A csúcstalálkozón is legfontosabb az egészség. Több mint ezer orvos áll majd "bevetésre készen", a hivatalos küldöttségek szálláshelyein tizenöt rendelő működik majd, a nagy ház körül pedig több mint hatvan elsősegély-központot rendeztek be. Mentőhelikoptert is beállítanak vészhelyzet esetére.
A közlekedést is a biztonság szolgálatába állították, külön a csúcstalálkozó idejére alakítottak ki járatokat a tömegközlekedésben. A delegátusok és az újságírók szállítására 440 autóbuszt és mikrobuszt, a konvojok kísérésére pedig 150 rendőrautót állítanak forgalomba.

Gondosan ügyelnek a szervezők arra is, hogy a csúcs résztvevőinek lelkét se érje bántódás, ne sértse például a szemüket a koldusok látványa. A hatóságok már meg is kezdték a hajléktalanok és az utcai koldusok begyűjtését, szociális központokba szállítását. Annyi előnye már volt az akciónak, hogy egy tizenkét éves kéregető gyermeket a rendőrség visszavitt a szüleihez, akik nem győztek csodálkozni, mivel is foglalkozik legfőbb kincsük, a gyermek, amikor nincs otthon.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását