2024. április 29. - Péter

Igazolást kér a képviselő

Fodor Gábor a WWF Magyarország kérésére tett klímafogadalmában ígéretet tett a klíma-semleges közigazgatás megteremtésére. Olajos Péter ennek kapcsán kérte levélben a minisztert, hogy Magyarországon is elkészülhessenek az épületek energiateljesítményére v
2008. március 18. kedd 08:06 - Hírextra
A képviselő ez év februárjában fordult Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszterhez mivel két éve késik az Európai Parlament és a Tanács 2002/91/EK számú - az épületek energiateljesítményéről szóló, 2003. január 4-én kihirdetett - irányelvének hazai jogrendszerbe történő átültetése.

Az irányelv még át nem vett cikkei többek között az épületek energiateljesítményére vonatkozó igazolások elkészítéséről, a kazánok illetve a légkondicionáló rendszerek ellenőrzéséről szólnak, preambulumában pedig példaként előírja azt is, hogy a közhivatalok épületeiről és a nyilvánosság által gyakran látogatott épületekről rendszeresen energiateljesítményre vonatkozó igazolásokat kell készíteni.

Olajos amellett, hogy emlékeztetett az Európai Bizottság 2006. június 28-i indoklással ellátott figyelmeztetésére az ügyben, felhívta a miniszter figyelmét, hogy a hivatkozott irányelv preambulumának 16. pontja szerint a közintézményekre is energiateljesítményre vonatkozó igazolásokat kell készíteni, amelyeket jól látható helyre kell kifüggeszteni, fokozva ezzel az energiateljesítményről szóló információ széles körű elterjesztését.

Mivel Fodor Gábor a WWF Magyarország videofelvételén klíma-semleges közigazgatás megteremtését fogadta meg, a képviselő kérte a minisztert, hogy járjon elő jó példával: szorgalmazza a kormányon belül az irányelv átvételét és a közhivatalok energiateljesítményre vonatkozó igazolásainak elkészítését, hozzájárulva ezzel a klímavédelmi erőfeszítésekhez és Magyarország vállalásainak teljesítéséhez.

Olajos úgy véli meglehetősen nehéz lesz elvárásokat támasztani a lakossággal szemben, ha az állam nem mutat jó példát, az irányelv hazai átültetésének – a magyar közigazgatás hanyagsága miatti - jelentős késlekedése pedig megkérdőjelezi a csökkentési célérték komolyságát.
Forrás: OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását