2024. április 20. - Tivadar

A fiatalok fele közömbös az egyházzal szemben

A spanyol fiatalok fele magát ateistának, agnosztikusnak, vagy pedig közömbösnek vallja magát a katolikus egyházzal szemben, ez pedig nem csupán a vallásnak veszteség, hanem a spanyol katolikus kultúrának is - ezt a következtetést vonta le egy spanyol szo
2008. március 17. hétfő 11:53 - Hírextra

Alfonso Pérez-Agote A tudat világiasodásának három nagy hulláma címet viselő felmérésében megállapította: tíz év alatt, 1994 és 2005 között a gyakorló fiatal katolikusok aránya 18 százalékról 10 százalékra csökkent, míg a nem gyakorló ifjú katolikusok száma még számottevőbben zsugorodott: 59 százalékról 39 százalékra. A Santa Maria alapítvány által szolgáltatott adatok szerint ugyanebben az időszakban az ateisták, az agnosztikusok és a közömbösök aránya 22 százalékról 46 százalékra nőtt az ifjú nemzedék körében.

Ugyanakkor Pérez-Agote arra is felhívja a figyelmet, hogy míg az idősebbek az aktív, kemény, militáns, konfrontatív ateizmust képviselik, addig a fiatalok, akik megszokták, hogy egy sokszínű közegben élnek, sokkal szelídebb, pluralistább, toleránsabb álláspontot foglalnak el.

A tanulmányból az is kiderül, hogy a spanyol társadalom egyre nyitottabb felfogásúvá válik. A központi spanyol szociológiai kutatóintézet 2007-es adatai szerint néhány év alatt kiegyenlítődött az egyházi és a polgári esküvőt választók száma. A keresztelők hagyománya tartja magát, a spanyolok háromnegyedét keresztelik meg, de 46 százalékuk esetében ez csupán a szokáshoz való ragaszkodást jelenti. Ami viszont a halotti rítusokat jelenti, az idősebbek inkább eltemettetik magukat, míg a fiatalok többsége a hamvasztást választaná földi életük végső aktusaként.

A spanyol katolikusok nagy része, úgy tűnik, nem követi az egyház útmutatásait politikai, gazdasági, szakmai és szexuális viselkedésben. Jelenleg a spanyolok 80 százaléka tartja elfogadhatónak a házasságkötés nélküli együttélést, 70 százalék fogadja el a válást, és 60 százalék az azonos neműek közti házasságot. A melegek általi örökbefogadás nagyjából egyenlő arányban osztja a közvéleményt: 43 százalék elfogadja, 41,7 százalék azonban nem.

Végezetül a tanulmány kimutatja: a jelenlegi spanyol társadalomban az erkölcsiség nem kötődik kizárólagos módon a vallásossághoz.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását