2024. május 3. - Tímea, Irma

75 éves a Pulitzer-díjas író

Március 19-én ünnepli hetvenötödik születésnapját Philip Roth Pulitzer-díjas amerikai író. Newarkban született Galíciából bevándorolt zsidó családban. A Chicagói Egyetemen 1955-ben angol irodalomból szerzett diplomát, 1958-ig az egyetemen tanított, majd G
2008. március 17. hétfő 13:27 - Hírextra

Ekkor már nemcsak tanította, hanem művelte is az irodalmat, rövidprózákat és bírálatokat írt. Később rangos egyetemeken kreatív írást és összehasonlító irodalmat oktatott, 1992-ben vonult nyugdíjba.
1959-ben megjelent első elbeszéléskötete, az Isten veled, Columbus elnyerte a tekintélyes Nemzeti Könyvdíjat. Az 1969-es Portnoy-kór című regényét a kritika úgy minősítette: korai Woody Allen-film könyv formában. Főhőse, Alexander Portnoy a pszichológusához intézett folyamatos monológban beszél bizarr szexuális szokásairól, erotikus fantáziáiról. Az olykor már a pornográfia határait súroló szöveg a későbbi Roth-regényeknek is egyik fő jellemzője, erősen fallocentrikus világképe miatt a feministák nem túlzottan kedvelik. Egyébként Roth kétszer nősült és kétszer vált el, második felesége, Claire Bloom angol színésznő a válás után írott A babaház elhagyása című művében nem éppen kedvezően tüntette fel az írót.

A hetvenes években Roth írt politikai pamfletet A mi bandánk címmel, The Breast (A mell) című regénye Kafka Átváltozásának szatirikus, humoros átirata. Az évtized végén alkotta meg egyik írói alteregójának, Nathan Zuckermannak alakját, aki több könyvének is főhőse lett (A megszabadított Zuckermann, Zuckermann: Trilógia és epilógus). Másik kedvelt szereplője David Kepesh, aki többek között A haldokló állat című regényének is főhőse.

Roth írói fénykorát az 1993-as Shylock-hadművelet című regényétől számítják, az azóta eltelt évtized legérettebb, legfontosabb regényeinek korszaka. Ilyen az 1995-ös Sabbath színháza, a terrorizmus kérdéseit feszegető Amerikai pasztorál, a mccarthyzmus időszakát megelevenítő Kommunistához mentem feleségül, a kilencvenes évekbeli amerikai kisebbségpolitikára reflektáló Szégyenfolt.
Regényeiben a társadalmi tematika mellett fontos szerep jut a család, házasság, szerelem, szexualitás problémakörének, legtöbb művében az amerikai zsidó lét, az amerikai zsidó irodalom kérdéseivel is foglalkozik. Az utóbbi időkben írott műveiben, A haldokló állatban, illetve a 2006-os Akárkiben új tematikaként az öregedéssel, a halállal való szembenézés is megjelenik.

Roth sikeres és ünnepelt író, aki az olvasók szeretetén túl számos díjjal is büszkélkedhet. Háromszor részesült a PEN Club Faulkner-díjában, az Amerikai pasztorál elnyerte a Pulitzer-díjat, 2006-ban a PEN Club Nabokov-díjával, 2007-ben a Saul Bellow-díjjal tüntették ki. 2004 elején a Philip Roth Társaság bejelentette a Philip Roth Studies című folyóirat megalakítását. Legutóbbi regénye, az Exit Ghost 2007-ben jelent meg, kiadója szerint ez az utolsó regény, amiben Zuckerman szerepel. A haldokló állatból készült Elegy (Elégia) című filmet a legutóbbi Berlinalén mutatták be Ben Kingsley és Penelope Cruz főszereplésével.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását