2024. május 7. - Gizella

Álnéven írt könyvet fedeztek fel

Dominique Noguez francia író Marguerite Duras egy régi, elfelejtett regényét véli felfedezni egy 1941-ben kiadott könyvben, amelynek címe Forró órák, és szerzőjeként egy bizonyos M. Donnadieu van feltűntetve.
2008. március 14. péntek 08:50 - Hírextra

Noguez, aki jól ismeri Duras munkásságát, és publikált is róla tanulmányt, 1996-ban egy barátjától hallott a fent jelzett regényről és azóta próbált a nyomára bukkanni. Két évvel ezelőtt végre, egy internetes könyvvásáron fedezte fel és megrendelte. A könyvet egy párizsi antikvárius boltjában vehette át, ahol 25 eurót fizetett érte - írta a Le Figaro című francai napilap.

A Forró órák egy jelentéktelennek látszó, 195-oldalas kis könyv, sárga borítóján zöld tintával írták rá a címet. A Les Livres Nouveaux párizsi kiadó adta ki, amely nem sokkal később tönkre ment.

Noguez a könyv birtokában felcsapott irodalmi detektívnek, és kereste benne a nyomokat, amelyek megerősítik, hogy valóban a híres írónő munkájáról van szó. Noguez szerint már a szerző nevének kezdő betűi is erre utalnak. És ezt erősíti az is, hogy a borítón egy Racine-idézet szerepel: "Tudhatják, hogy ebben az országban alig látni középszerű szerelmet. Itt minden szenvedély mértéktelen". Duras életrajzából ismert, hogy kitartóan látogatta a Comédie-Francaise-t, és az összes szerző közül a legjobban Racine-t kedvelte. Nem véletlen, hogy Césarée című rövidfilmjét is a Bérénice című dráma ihlette.

Maga a történet, egy szerelmi háromszög szintén arra utal, hogy a szerző "érzékeny a szenvedély bizonyos meteorológiájára" - állapította meg Dominique Noguez, aki szerint Duras a könyvet a második világháború alatt "megélhetési okokból" írhatta.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását