2024. április 29. - Péter

Magyar siker az Oscaron

Bár két brit filmes vette át hétfő hajnalban a rövid animációs filmnek járó Oscar-szobrot Hollywoodban, az érdem némiképp az alkotók között dolgozó magyar animátoré is: Papp Károly Kása volt a Péter és a farkas című brit-lengyel koprodukcióban készült báb
2008. február 26. kedd 21:21 - Hírextra

A magyar animátor neve nem ismeretlen a mozibajárók előtt, legutóbb Szemző Tibor Az élet vendége - Csoma-legendárium című filmjéhez készítette az animációs betéteket. Jelenleg a budapesti Beastarts Stúdióban dolgozik, ahol számítógépes animációval úgynevezett 2D-s produkciókat készít. A Gyerekdalok című animációs tévéfilmsorozat tavasz vége felé látható majd a Minimax rajzfilmcsatornán.

Papp igazi szenvedélye azonban a mozgatható bábfilm, az úgynevezett "stop motion" technika - mesélte el az MTI munkatársának. Ezért is örült meg annyira, amikor angliai tartózkodása alatt megkereste egy korában megismert brit producer, Hugh Welshman, aki Prokofjev Péter és a farkas című zenés meséjéből akart bábfilmet készíteni. A magyar animátor a felkérés nyomán a nagy múltú lengyel Se-ma-for animációs stúdióban látott munkához, ahol "jó csapatba csöppent". A produkcióban Péter, a farkas és más figurák mozgatását végezte.

"Ezt úgy kell elképzelni, hogy a bábok profi vázra épülnek, amelyeket különféle pózba lehet beállítani. A néző másodpercenként 24 kockát lát, s minden kockán más mozdulat jelenik meg" - magyarázta az animátor.

A klasszikus zenés mese feldolgozásáért, amely végül 2006-ban készült el, Susie Templeton rendező és Hugh Welchman producer kapta meg idén az Amerikai Filmakadémia kitüntetését.
Papp elmondta, hogy több szempontból is boldog a film sikere és Oscar-díja miatt. "Magyarországon az animált bábfilmnek jó szakemberei voltak és sikeres filmek készültek ezzel a technikával" - emlékezett, és sajnálkozva tette hozzá, hogy manapság már nem nagyon készülnek ilyen produkciók. "Ezzel szemben, úgy látom, hogy Amerikában és Nyugat-Európában divatba jöttek a stop motion filmek. Itt a nálunk is sikerrel vetített Karácsonyi lidércnyomásra, a Csibefutamra vagy A halott menyasszonyra gondolhatunk. Tehát a 3D-s animáció előretörése mellett az animált bábfilm is virágzik" - magyarázta, s kiemelte, hogy szerinte a műfajnak is szólt a hollywoodi elismerés. "A film hangulata is jellegzetes - jegyezte meg - kicsit szocreál, gyönyörű dolgokat csináltak a lengyelek".
Személy szerint pedig azért örül az Oscar-díjnak - árulta el -, mert nagyon komoly referenciát jelent számára. Két-három olyan szinopszis is van a tarsolyában, amiből rendezőként saját filmeket szeretne készíteni. Arra azonban nem tudott válaszolni, hogy ezeket a terveit itthon váltja-e valóra, mert - mint mondta - a stop motion technikára épülő tervéhez például nincs már meg a megfelelő hazai stúdióháttér.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását