2024. április 29. - Péter

Új törvényre van szükség

Az önkormányzatok szerkezete és működése mára elavult, s az 1990-ben elfogadott önkormányzati törvény is megérett arra, hogy új lépjen a helyébe - állapította meg egy három évig tartó, a ROP 3.1.1. Központi Program keretében megvalósult felmérés.
2008. március 14. péntek 07:25 - Hírextra

Horváth M. Tamás, a projekt egyik témavezetője, a kutatási eredmények csütörtöki bemutatása előtt Szegeden az MTI-nek elmondta: négyszáz önkormányzatra kiterjedő empirikus vizsgálatot végeztek, melynek célja annak megállapítása volt, hogy miben változtak az önkormányzatok funkciói a rendszerváltás óta.

A Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának tanára kifejtette: az elmúlt tizenkilenc évben az önkormányzatok különböző szerepekbe tanultak bele: például vagyongazdálkodás és szolgáltatásszervezés. Ezzel megnövekedett a magánszféra szerepe és az ahhoz fűződő viszony is erősödött.

Az új funkciók a szakember szerint bizonyos értelemben pozitívumként is értékelhetők, de ezzel együtt rengeteg feszültség és ellentmondás is került a rendszerbe. Ilyen például, hogy egyszerre van rendelkezési joga és vagyongazdálkodási lehetősége az önkormányzatoknak, ami azt jelenti, hogy a település érdekei helyett sok esetben magánzsebeket szolgál egy-egy döntés.

A probléma, hogy nincsenek meg azok a garanciák és intézmények, melyek a megváltozott szerepkörhöz szükségesek lennének. Emellett nagyon sok olyan szabályozás van, amely valósággal csábít a visszaélésekre, a korrupcióra, arra, hogy ne közösségi, hanem részérdekeket érvényesítsenek.

A kutató szerint közben látni kell azt is, hogy ez a helyzet nem csak az önkormányzati rendszerre, de a kormányzati rendszerre is jellemző az utóbbi egy évtizedben.

A felmérés során vizsgálták a települések helyi gazdaságfejlesztését, azaz, hogy mit tesznek az önkormányzatok a helyi bevételek növelése érdekében. Emellett fontos kérdés volt, hogy a közszolgáltatások ellátásához mekkora mértékben veszik igénybe a magánszférát és ennek milyen a hatékonysága. A harmadik nagy körben azt nézték, hogy a közhasznú és a nonprofit szervezetektől milyen források érkeznek például az egészségügyhöz, vagy a kulturális és oktatási feladatok ellátásához. Illetve esetleg milyen források áramlanak ki.

A kutatás végére elkészült egy kötet, amely tartalmazza az összefoglaló tanulmányokat. A tervek szerint olyan szabályozási javaslatot tesznek majd le a kormány elé, amely elindítaná a kor követelményeinek megfelelő, új önkormányzati törvény előkészítő folyamatát.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását