2024. április 29. - Péter

Tőkekivágás itthon, új telepítés Champagne-ban

Az eddiginél nagyobb területen termeszthetnek a jövőben champagne pezsgőnek való szőlőt az új törvény szerint, amelyet azért szavazott meg a francia nemzetgyűlés, mert a jellegzetesen francia ital iránti igény jelentősen megnőtt világszerte.
2008. március 14. péntek 17:55 - Hírextra
A világ számos részén termesztenek olyan szőlőt, amelyből pezsgő vagy habzóbor készül, de csak a kelet-franciaországi Champagne vidék szőlőtermelői által előállított pezsgő viselheti a champagne nevet. A champagne ugyanolyan védett név, mint a tokaji termelők számára a tokaji.

A védett területet kijelölő, 1927 óta érvényben volt törvény 319 községet jogosított fel champagne-készítésre alkalmas szőlő termesztésére, illetve abból az így nevezett ital előállítására: az új ezt a számot 357-re növelte.

A francia ital rajongói azonban nem számíthatnak arra, hogy egyhamar könnyebb lesz kedvenc pezsgőjükhöz jutni. Tekintettel arra, hogy még több évre lesz szükség az új telepítésekhez az eddig más célra használt területeken, továbbá arra, hogy újonnan telepítendő tőkékről csak további három év múlva lehet szüretelni a fürtöket, majd újabb három éven át kell érlelni a palackokba töltött nemes italt, a csütörtökön hozott új törvény leghamarabb 2021-ben növeli majd az eladható palackok számát.
A champagne iránti igény azonban máris rendkívül megnőtt: Kína, Oroszország, Európa országai és a fejlődő országok szomja a buborékos nedűre, a fényűzés egyik jelképére egyre nagyobb: ma már évente 5 milliárd euró értékű (1294 milliárd forint) fogy belőle.

Tavaly a francia gyártók 330 millió üveg champagne-t állítottak elő, ami 2006-hoz képest 4,6 százalékos emelkedést jelent. Ennek a mennyiségnek csaknem a felét exportálták.

Tavaly a legnagyobb gyártó Moet Hennessy volt, a második helyen a Vranken-Pommery, a harmadik pedig a Boizel Chanoine állt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását