2024. április 19. - Emma

Nőkkel a terrorizmus ellen

A biztonságpolitika még mindig többnyire férfiak uralta terület, holott köztudomású, hogy a nők speciális képességei és érzékenységük sokban hozzájárulhatna a békefolyamatok és a háborús konfliktusok megoldásához.
2008. március 14. péntek 11:16 - Hírextra
"Nők szerepe a terrorizmus leküzdésében" címmel a Demokratikus Átalakulás Intézet (International Centre for Democratic Transition) a NATO tudományos programjának keretében 2008. március 10-14. között szemináriumot tart Szarajevóban a nyugat-balkáni államokból érkező kutatók, kormányzati és civil szakemberek számára. A téma aktualitását növeli, hogy a nyugat-balkáni térség a NATO integrációs és stabilizációs törekvései szempontjából megkülönböztetett figyelmet élvez.

A rendezvényen dr. Gyarmati István nagykövet meghívására, dr. Gurmai Zita, az Európai Parlament Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottságának alelnöke is részt vett.

A konferencia "Helyi közösségek mozgósítása" című paneljén belül elmondta, hogy a terrorizmus ellen folytatott küzdelembe nagyon fontos a nők bevonása is, hiszen az egész társadalomra szükség van megfékezésére. Sajnos egyre gyakrabban pont a nők a "kamikaze-akciók" öngyilkos merénylői; nem is beszélve arról, hogy egy háborús konfliktus során nincsenek biztosítva a megfelelő mentális, orvosi és jogi védelmet nyújtó eszközök, és a nők, akik magukat gyakran megvédeni nem tudják, a szexuális erőszak első számú áldozatai - hangzott el a szemináriumon, felhívva a résztvevők figyelmét a nők kiszolgáltatott helyzetére.

A nők nemcsak áldozatai, de "aktív" résztvevői is lehetnek a háborús konfliktusoknak: manapság már egyre többen vesznek részt katonai alakulatokban, amely a nemek közötti egyenlőség megvalósulására utal. Gurmai Zita azonban a konfliktusok megoldásában is nagyobb szerepet adna a nőknek.

Kiadó: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását