2024. április 29. - Péter

Globális problémák

Globális környezeti problémákról, új energiaforrásokról esett szó azon a szűk körben lezajlott varsói beszélgetésen, amely a Nobel-békedíjas Al Gore volt amerikai alelnök részvételével zajlott a Lengyel Tudományos Akadémián - hangsúlyozta Kroó Norbert, a
2008. március 14. péntek 07:31 - Hírextra

Mint a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke elmondta, Al Gore a lengyel kormány meghívására érkezett Varsóba arra a nagyszabású környezetvédelmi tanácskozásra, amelyet a kiotói konferencia mintájára rendeznek ez év decemberében Poznanban tizenkétezer meghívott vendég részvételével.
"Bevezető előadásában Al Gore azt hangsúlyozta, hogy az adóztatás átstruktúrálása az igazán jó megoldás. Kevesebb adót kell kiróni a lakosságra, s többet a széndioxid-termelőkre. Tehát nem több adót kell kivetni, hanem más struktúrában. Ezt már néhány országban, például Svédországban és Norvégiában, már megvalósították, ami jóval inkább környezetbarát gazdaságot eredményezett - mondta Kroó Norbert.

Kroó szerint terítékre kerültek a széndioxid-kibocsátást csökkentő megoldások. Kevesebb szó esett viszont arról, hogy milyen technológiák segítségével lehet a kibocsátott széndioxidot "elnyeletni, nem kiengedni a légkörbe, hanem valahol tárolni". Mint az MTA alelnöke elmondta, az új energiaforrások kapcsán nagyon óvatosan, de megfogalmazódott, hogy a kukoricából előállított bioetanol a módszer alacsony hatékonysága miatt nem oldja meg a gondokat. A szélenergia, bár fontos, viszonylag kis hányadát képezheti az energiatermelésnek.

"Többen megkérdezték Al Gore véleményét a nukleáris energia jövőjéről. A volt amerikai alelnök szerint nő majd a nukleáris energia szerepe, de nem túlzottan. Ez egyrészt azzal magyarázható, hogy végesek a nukleáris készletek, másrészt a melléktermékek tárolása még nem teljesen megoldott. Harmadszor pedig a terrortámadások és balesetek veszélye nagyobb. Ennél talán még fontosabb, hogy nukleáris energia csak nagy termelőegységben, óriási reaktor etében gazdaságos, ezért Al Gore inkább azokat az energiaforrásokat preferálja, amelyeket kisebb méretekben is meg lehet valósítani" - mutatott rá Kroó Norbert.

A találkozó végső kicsengése az volt, hogy a felmelegedés, az energiaellátás, a környezet állapota "globális probléma, de megoldható, ha józanul állunk hozzá" - monda az MTA alelnöke.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását