2024. április 29. - Péter

AIDS-helyzet New Yorkban

Jelentősen megnőtt a HIV-fertőzöttek száma a fiatal homoszexuálisok között New Yorkban az elmúlt öt évben annak ellenére, hogy összességében a HIV-esetek száma folyamatosan csökken.
2008. január 3. csütörtök 12:42 - Hírextra

A város egészségügyi és mentálhigiénés szerve friss adatokat bocsátott közre. Ezek tanúsága szerint a homoszexuális férfiak körében megjelenő új HIV-fertőzöttek száma évente 32 százalékkal nőtt 2001 és 2006 között; a növekedés főként a feketék és a spanyol származásúak körében a legnagyobb: 34 százalék - olvasható a New York Times internetes kiadásában (www.nytimes.com).

A jelenség azért is különösen aggasztó, mert az AIDS-es halálozások és HIV-fertőzések száma évek óta folyamatosan csökken a városban. Az idősebb homoszexuálisok körében megjelenő új HIV-fertőzöttek száma 22 százalékkal csökkent a fent említett időszakban.

A szakemberek szerint a növekedésnek két fő oka van, az egyik a droghasználat fokozódása, a másik pedig az, hogy egyre nagyobb szégyennek számít a homoszexuálisok között a HIV-fertőzöttség, és emiatt a fertőzöttek egyre inkább titkolják bajukat.

AIDS-ellenes aktivisták és egészségügyi szakemberek szerint a jelenség azt mutatja, hogy valószínűleg az AIDS új hullámára lehet számítani.

New York városban él az Egyesült Államokban a legtöbb HIV-fertőzött és AIDS-beteg, mintegy százezer.

A város egészségügyi és mentálhigiénés szerve tavaly kezdte meg a főként fiatalok célzó programját, melynek részeként havonta hárommillió óvszert osztanak szét, és próbálják terjeszteni a gyors AIDS-teszt alkalmazását.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását