2024. április 26. - Ervin

Az elnök bízik

Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke bízik abban, hogy a Fővárosi Bíróság elnökhelyettese egy péntek reggeli rádióműsorban nem őrá és szervezetének tagjaira gondolt, amikor sajnálatosnak nevezte, hogy "egy csoport" megjelent a Magyar Gárda perén.
2008. március 14. péntek 13:50 - Hírextra

Szebeni László, a Fővárosi Bíróság elnökhelyettese a közszolgálati rádió kora reggeli műsorában bejátszott nyilatkozatában úgy fogalmazott: "megérkezett sajnálatos módon egy, a Magyar Gárda céljaival ellentétes célokat képviselő csoport is, és ebből alakult ki egyfajta vita, amelynek az eredménye az volt, hogy a rendőrséget igénybe kellett vegye saját biztonsági őrségünk, hogy nehogy véletlenül valamiféle további probléma keveredjen ki a dologból".

Szebeni László nem nevezte meg, melyik csoport megjelenése volt "sajnálatos". A rádió riportere úgy értelmezte a Fővárosi Bíróság elnökhelyettesének szavait, hogy azok Kolompár Orbánra, az Országos Cigány Önkormányzat elnökére vonatkoznak.

Kolompár Orbán Szebeni László nyilatkozatára reagálva az MTI-nek azt mondta: "bízom benne, hogy a bíróság elnökhelyettese nem rám és képviselőtársaimra gondolt, mert a Magyar Gárda feloszlatása cigányság jövőjéről és életéről szól, és ezen a nyílt bírósági tárgyaláson a cigányoknak igenis helyük van".

Az Országos Cigány Önkormányzat elnöke hozzátette: bízik a független bíróság pártatlan, demokratikus, a jogállamiság szellemében hozott döntéseiben. Megjegyezte, a miniszterelnöknek és a házelnöknek múlt héten átadott mintegy 70 ezer aláírást azért gyűjtötték össze, mert a Magyar Gárda és a szervezetet életre hívó Jobbik alapszabályaival ellentétesen működik, ugyanis az nem hagyomány, hogy katonai egyenruhában, alakzatban, hadseregként felvonuljanak cigánytelepeken, és cigány-, és zsidóellenes megnyilvánulásaikkal félelmet keltsenek a társadalomban, és beárnyékolják Magyarország jövőképét, gátolják a békés egymás mellett élést - mondta Kolompár Orbán, hozzáfűzve -, "hacsak ezzel nem az a céljuk, hogy a nyilas hagyományokat elevenítsék fel, és ápolják, terjesszék a náci eszmét".

Kolompár Orbán szerdán, a Magyar Gárda perén a bírósági folyosón úgy nyilatkozott az MTI-nek: azért akart bejutni a tárgyalásra, mert a bíróság nemcsak a gárdáról, hanem az egész magyarországi cigányságról is dönt. Ha ugyanis feloszlatják a szervezetet, akkor egy békés, demokratikus ország jöhet létre - tette hozzá.

Az OCÖ elnöke akkor a demokrácia és az emberi jogok lábbal tiprásának nevezte, hogy sem őt és társait, sem pedig a Magyar Gárdával egyet nem értő szervezetek vezetőit nem engedték be az árpádsávos kendőt viselők a Jobbik által életre hívott szervezet feloszlatását kezdeményező polgári per tárgyalására a Fővárosi Bíróságon.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását