2024. április 27. - Zita

Román vendégmunkásból operasztár

Azelőtt téglákat rakott malteres kézzel, ezentúl zenei karrierjét építheti elegáns öltözékben, tapsviharok közepette Costel Busuioc, a spanyolországi román bevándorló, aki megnyerte az ottani televízió tehetségkutató versenyét elindulva a világhírnév felé
2008. március 13. csütörtök 14:34 - Hírextra

A román lakosság is hétről hétre követhette a spanyol televízió Hijos de Babel (Bábel fiai) című tehetségkutató versenyét. Feleségét, gyermekeit, a rokonság tagjait is mutatták a kamerák, amikor bemondták a győztes nevét, és ország-világ láthatta az örömmámor könnyeit, hallhatta az ujjongásokat.

A harminchárom esztendős, latinos külsejű román férfi nem gondolta volna, hogy egyszer éppen a zenei Parnasszus csúcsait fogja meghódítani. Fiatalabb korában birkákat legeltetett, vagonokat takarított, majd időseket gondozó szeretetotthonban masszőrködött. A romániai Temes megye Gilád nevű városkájában telepedett le feleségével, aki négy gyermeket hozott a világra.

A család kenyerének előteremtése lekötötte minden idejét és erejét. Spanyolországban is azért volt kénytelen kőművesmunkát vállalni, hogy szeretteinek jobb életet biztosítson.
Igaz, a tehetség magvát gyerekkorában már keresztapja elültette benne, ő ismertette meg a fiút az opera műfajával. CD-ket vásárolt neki, majd egy évig magánúton énekórákra járatta. Costelnek azonban nem volt lehetősége, hogy tovább csiszolja képességét, noha természet adta gyönyörű hangjára már felfigyelt a giládi pap is, amikor hallotta őt énekelni.

A városka polgármestere hiába szorgalmazta, hogy Costel képezze tovább a hangját, konzervatóriumba már csak ezért sem vehették fel, mert a középiskolát sem fejezte be.
Spanyolhonban azonban ez nem volt akadály. Vakolás közben hallotta énekét néhány honfitársa, megpróbálták rábeszélni, hogy jelentkezzék a spanyol televízió által meghirdetett - Megasztár-szerű - versenyre. Costelt unszolni kellett, de végül belement. Négyezer jelentkezőből ő volt az egyetlen román nemzetiségű, aki bejutott. Azután egyre-másra ejtette ámulatba az Ibériai-félsziget közönségét, fordulót fordulóra nyert. Mire eljutott a döntőig, már mindenki csak a "Bánság Pavarottiaként" emlegette őt.

Az építőtelepek hiába várják vissza Costel Busuiocot, ő már a zenei sikerhez vezető úton lépked előre. Azonnal szerződést kötött vele a Sony BMG zenekiadó cég, a román felfedezettet a legrangosabb európai színpadok várják.

Adrian Iorgulescu román kulturális miniszter azonban szeretné hazahívni a "Bánság Pavarottiját". Ösztöndíjat is ígért neki, amelynek révén hazája legjobb énektanárai segítségével képezheti tovább hangját. Már senki sem kéri rajta számon az érettségit.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását