2024. március 29. - Auguszta

Pénz a perselyben

Felmérések szerint a magyar lakosság egyharmadának van megtakarított pénze és a legtöbben még mindig bankbetét formájában próbálják kamatoztatni azt. Arról, hogy milyen más típusú befektetési lehetőségek léteznek, nem rendelkeznek elég információval. Ugya
2008. március 13. csütörtök 10:59 - Hírextra
A lakossági megtakarításokon belül kb. 3%-os arányt mondhatnak magukénak az ingatlanalapok, amelyek részesedése a jövőben várhatóan tovább növekszik majd - olvasható az Európa Ingatlanbefektetési Alap közleményében.

Az információhiány az egyik oka annak, hogy a magyarok nagy többsége még a befektetési alapokat is a csupán a részvény típusú befektetésekkel azonosítja, ráadásul mindezt egy nagyon kockázatos és csak kevesek számára elérhető megtakarítási formának tartja. Ugyanakkor a mostani viharos tőkepiaci környezetben - amikor a részvény és kötvény típusú befektetési alapok hozamai visszaestek - egyre többen fedezik fel az ingatlanalapokat, amelyek továbbra is pozitív hozamokat nyújtanak - nyilatkozta Buda Sándor az Európa Ingatlanbefektetési Alap vezérigazgatója.

Mint mondta: a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) és az MNB adatai alapján kalkulálva a lakossági megtakarításokon belül kb. 3%-os arányt mondhatnak magukénak az ingatlanalapok. A statisztikai adatok szerint: a tavalyi év utolsó negyedévének végén mintegy 579 milliárd forintot kezeltek ingatlanalapokban. Buda Sándor szerint a jövőben növekszik majd az ingatlanalapok aránya a befektetési alapok között, hiszen középtávon, az infláció csökkenésével párhuzamosan a jegybanki alapkamat mérséklődése várható, így mind a bankbetétek kamatai, mind pedig az államkötvényeken elérhető hozam csökkenni fog.

Továbbá a negatív tőkepiaci hírek hatására is elmozdulás várható a kevésbé kockázatos befektetési formák felé. A szakember úgy véli, az ingatlan alapok kiváló hozamaira jó példa az Európa Ingatlanbefektetési Alap, amely indulása óta stabil árfolyam-növekedést mutat. Hosszabb távon a hozamai meghaladták az infláció mellett a magyar állampapírok hozamát is.
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását