2024. május 3. - Tímea, Irma

Szívhezszólóan húzták a rajkók

A budapesti Rajkó Zenekar koncertjével kezdődött meg csütörtökön Szabadkán a második Nemzetközi Roma Művészeti Fesztivál. A három napos rendezvénysorozatnak szerb, magyar és cseh fellépői lesznek.
2007. augusztus 31. péntek 09:54 - Hírextra
A programban a zene dominál. Magyarországról a 100 tagú cigányzenekar is fellép, s a szervezők azt szeretnék, ha a világhírű együttes állandó vendége lenne az évente megrendezésre kerülő fesztiválnak. Prágából a Gulo Car zenekart várják Szabadkára, Szerbiából pedig a legismertebb roma énekes, Saban Bajramovic, valamint Natasa Tasic operaénekesnő, a belgrádi Nemzeti Színház operatársulatának roma tagja ad koncertet.

A klasszikus cigány- és komolyzene mellett a diszkó-funky, s a hipp-hopp is szerepet kap a műsorban. Szabadka egyik mozijában roma témájú, illetve roma rendezők által készített filmeket vetítenek, fellép a Suno E Romengo roma színház társulata.

A szervezők - a Polis Fest nevű szabadkai roma civil szervezet, s a városban működő roma oktatási központ - célja a fesztivállal, hogy fellépési lehetőséget teremtsenek magas színvonalat képviselő roma művészeknek, új alkotásokra serkentsék őket és ösztönzést adjanak új tehetségek felbukkanásának. Mint Ivan Sabanov, a fesztivál igazgatója megfogalmazta, úgy gondolják, hogy ha az uralkodó sztereotípiáktól eltérő képet mutatnak a romákról, azzal elősegítik az irántuk táplált előítéletek enyhülését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását