2024. április 27. - Zita

Reneszánsz kiállítás Sárospatakon

A reneszánsz másodvirágzása a Perényiek és a Rákócziak korában címmel nyílt kiállítás a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sárospatak várában; a tárlat a Reneszánsz Év 2008 rendezvénysorozatának része. A Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeumában még pénteken nyíl
2008. május 11. vasárnap 20:24 - Hírextra
Az augusztus végéig látogatható tárlat elsődlegesen a Mátyás királyt követő késő reneszánsz művészet megjelenítésére vállalkozik, amelyen mind az udvari-olasz és a provinciális reneszánsz stílusjegyei fellelhetőek. Gazdag műtárgy-együttesek idézik fel a XVI-XVII. században virágzó felső-magyarországi késő reneszánsz építészetét, tárgyi kultúráját, művészettörténeti, történelmi jelentőségét - fejti ki a részleteket a múzeum tájékoztatója.

Az anyagban arról is szó esik, hogy a kiállítás vezérvonala a virágos reneszánsz, s ennek gyönyörű példája Sárospatak. A kertek, virágok mindig is kedvesek voltak a XVI-XVII. században Patak nagyasszonyai számára, Lorántffy Zsuzsanna Gombos-kertjét például a kor legnagyobb költője, Balassi Bálint is megénekelte, hiszen többször megfordult a vár falai között.

A kertek, virágok motívumai díszítik egyebek mellett az építészeti kőfaragványokat, bútorokat, textíliákat, fegyvereket, ötvöstárgyakat, a korszak kiemelkedő emlékeit, a kiállításon bemutatott különleges műtárgyakat.

A múzeum emlékeztet arra is, hogy a kiállítás címe utal a sárospataki vár történelmére, ugyanis a Perényi- és a Rákóczi-család nevéhez fűződő épület a magyarországi késő reneszánsz legépebben megmaradt épületegyüttese. A XVI. század az építés évszázada, míg a XVII. század a virágzásé, a fénykoré. Mindkét család a politikai szerepe és a gazdasági lehetőségei által maradandót alkotott ebben az időszakban, s a nagyhírű Sárospataki Kollégium kiemelkedő támogatóiként hozzájárultak ahhoz is, hogy a város a protestáns-humanista műveltség központjává váljon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását